UKÜ’lü Akademisyen Yrd. Doç. Dr. Kaya Girişimcilik Kültürüne Dikkat Çekti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğberk Kaya ile çalışmalarını yurt dışında yürüten Dr. Burak Erkut ve Nadine Thierbach, Kuzey Kıbrıs ve Almanya’daki Türk ve yabancı öğrencileri kapsayan “Öğrencilerin Girişimciliğe Yönelik Eğilimleri” konusunu araştırdı.

Yrd. Doç. Dr. Kaya, gelişen bölgelerde girişimciliğin daha fazla olduğunu bildirerek, araştırmaya katılan öğrencilerin kültürel farklılıklarına karşın girişimciliğin uygulanmasında aynı düzeyde farkındalık gösterdiklerini kaydetti.

Farklı kültürlerden gelen kozmopolit yapıyı etkili olarak kullanmanın, farklı bakış açılarını ve yaratıcı fikirlerle ortak bir noktaya getireceğini dile getiren Kaya, dijitalleşen çağda teknolojiyi kullanarak yeni girişimler sağlanabileceğini aktardı.

Yrd. Doç. Dr. Kaya cinsiyet, ailenin kökeninde girişimci bireylerin olması, daha önce girişimcilik deneyimi gibi konuların girişimcilik aktivitelerini etkilediğini belirterek, bununla birlikte üniversitelerin girişimcilik kültürünün yayılmasında büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Üniversitelerin girişimciliğin yayılmasında önemli bir rolü olduğuna dikkat çeken Kaya, “Yeni projeler oluşturulabilmesi için kuluçka merkezleri kurulmalıdır” diyerek, devletin, özel sektörün ve üniversitelerin işbirliği yapmasının genç girişim sayısını arttıracağına dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Kaya, eğitim kurumlarında girişimcilik merkezlerinin açılması, devletin girişimcilikle ilgili teşviklerini ve desteklerini arttırması ve üniversiteler bünyesinde Teknoparkların kurulmasının etkili olacağını da belirtti.

Özellikle kadınlarda ve gençlerde yaşanan işsizliğin sadece KKTC’de değil, dünya genelinde yaşanan büyük bir sorun olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Kaya, bilgi teknolojilerinin kullanılarak yeni girişimlerin başlatılmasının işsizlik oranını düşürmede yardımcı olacağını kaydetti.

Son güncelleme: 18-03-2019