UKÜ’lü Akademisyen Yrd. Doç. Dr. Gençalp, Dünya Sağlık Haftası Kapsamında Mesaj Yayımladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nimet Sevgi Gençalp, “Dünya Sağlık Haftası” kapsamında sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı olarak tanımlanan bireyin sağlıklı olması gerektiğine dikkat çekti.

Yrd. Doç. Dr. Gençalp, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 7 Nisan 1948 yılında kurulması nedeniyle her yıl 7 Nisan tarihinde Dünya Sağlık Günü’nün çeşitli etkinliklerle kutlandığını belirtti. Bütün dünya ülkelerinin daha sağlıklı koşullarda yaşaması ve sağlıklı toplumlar yaratılması için DSÖ’nün kurulduğunu açıklayan Gençalp, sağlık kavramını ruhen, bedenen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımladı.

Yrd. Doç. Dr. Gençalp, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2019 Dünya Sağlık Günü ve Haftası temasını “Evrensel sağlık; herkes, her yerde” (Universal health coverage; everyone, everywhere) olarak belirlediğini de dile getirerek, bu çerçevede “Herkes İçin Sağlık (Health for All)” sloganı ile bu yılki kampanyanın yürütüleceğini de bildirdi. Kampanyanın tüm bireylerin maddi sıkıntıyla karşı karşıya kalmadan, ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini almalarını hedeflediğine dikkat çeken Gençalp, sağlığın teşviki ve geliştirilmesi, korunma, tedavi, rehabilitasyon, geçici bakım ve temel sağlık hizmetlerinin sağlanacağını kaydetti.

Yrd. Doç Dr. Gençalp, DSÖ tarafından her yıl tehditlere yönelik 5 yıllık plan ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırlandığını bildirerek, hava kirliliği, insani krizler ve aşı olmayı reddeden bireylerin 2019’da küresel anlamda insan sağlığını tehlikeye düşürecek tehditler arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 08-04-2019