UKÜ’lü Akademisyen Prof. Dr. Yeşiltaş, Günümüzde Standardizasyonun Önem Kazandığını Açıkladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yeşiltaş, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, 4. endüstri devrimine geçtiğimiz günlerde standardizasyonun büyük bir önem kazandığını belirtti.

Londra’da 1946 yılında 25 ülkeden temsilci ile dünya standardizasyon çalışmalarını yürütecek uluslararası bir örgüt kurma kararı verildiğini söyleyen Yeşiltaş, Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün (ISO) resmi olarak 23 Şubat 1947 tarihinde çalışmalarına başladığını kaydetti. Örgütün kuruluşundan bu yana 22.342 uluslararası standart belirlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Yeşiltaş standart belirleme çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Yeşiltaş endüstri devrimiyle birlikte makinalaşmaya ve kitle üretimine geçildiğine dikkat çekti ve bunun sonucunda standardizasyonun gerekliliğinin ön plana çıktığını bildirdi. Tüketicinin korunması için hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde standardizasyonun önemine de vurgu yapan Yeşiltaş, “Uluslararası standartlar tüketicinin hem kendi ülkesinde hem de diğer ülkelerde korunması açısından önemlidir” dedi.

Temel ve evrensel tüketici hakları konusunda bireylerin; temel ihtiyaçlarının karşılanması, sağlık, güvenlik, bilgi edinme, eğitim, zararların giderilmesi, sağlıklı bir çevrede yaşama, ekonomik çıkarların korunması, seçme, temsil edilme, örgütlenme ve sesini duyurma hakları bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Yeşiltaş, tüketicilerin bu hakları doğru şekilde kullanabilmesinin önemine değindi. Yeşiltaş, “Hakların doğru şekilde kullanılabilmesi bu haklarla ilgili uluslararası standartların oluşturulmasına bağlıdır” ifadesini kullandı.

Son güncelleme: 15-10-2018