UKÜ’lü Akademisyen Prof. Dr. Özgüven, Nüfus Artışı ile Birlikte, Gıda Maddelerine Duyulan İhtiyacın Çoğalacağına Dikkat Çekti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi ( UKÜ), Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, tarımın yakın gelecekte daha da önem arz edeceğine dikkat çekerek, özellikle nüfus artışı ile birlikte, gıda maddelerine duyulan ihtiyacın çoğalacağını da kaydetti.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nün Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından ilan edilmiş bir gün olduğunu belirten Prof. Dr. Özgüven, merkezinin Paris’te bulunduğunu ve 61 ülkeden 90’ın üstünde çiftçi örgütünden oluştuğunu kaydetti. Özgüven, IFAP’ın 14 Mayıs 1984 yılında Hindistan’da yapılan Genel Kurulunda, çiftçilik mesleğine ve sorunlarına tüm dünyada farkındalığı artırmak amacıyla 14 Mayısın Dünya Çiftçiler günü olarak kabul edildiğini de bildirdi.

Prof. Dr. Özgüven, bilimsel verilere göre, tüm dünyada son elli yılda ikiye katlanan ve çok yakın bir gelecekte dörde katlanacağı öngörülen, insanlığı bekleyen en büyük iki tehlikenin enerji ve gıda temini olduğunu aktardı. Tarımın, refah düzeyi ne olursa olsun, tüm ülkeler için vazgeçilmez bir sektör olduğuna vurgu yapan Ahsen I. Özgüven, sağlıklı beslenmenin ve kalkınmanın yolunun ise üretim ve gıda güvenliğini de kapsayan kaliteli üretim olduğunu kaydetti. Özgüven, kaliteli üretimin sağlanmasında en önemli aktörün ise üretici olduğunu ifade etti.

Özgüven, Türkiye ve KKTC’de ise Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde, gazete, radyo ve televizyon gibi yayın organlarında ve okullarda toplumsal bilinci yaymak amacıyla girişimlerde bulunulduğunu belirtti. Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, “KKTC’de tarımsal üretimin her alanında faaliyet gösteren, geçimini topraktan sağlayan tüm çiftçilerimize; en derin şükranlarımı sunmaktan sonsuz bir onur duyar, doğal afetlerden uzak, bereketli ve kaliteli tarımsal faaliyetlerin gerçekleşmesini dilerim” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 13-05-2019