UKÜ’lü Akademisyen Prof. Dr. Özgüven, Kuzey Kıbrıs’ta İyi Tarım Uygulamalarına Dikkat Çekti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven, Kuzey Kıbrıs’ta iyi tarım uygulamalarının önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Özgüven, Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile özellikle Avrupa’da önemsenerek, hayata geçirilen iyi tarım uygulamalarının Kuzey Kıbrıs tarımında da yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

İyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasının sadece üretici açısından değil, gıda güvenliğinin sağlanarak, tüketici açısından da yararlı olacağını aktaran Özgüven, doğal kaynakların korunması, hayvan ve çevre sağlığına zarar vermeyen bir üretim modeli olması nedeniyle de iyi tarım uygulamasının önemli olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Özgüven, tarımsal üretimin, üretim ve pazarlama aşamalarına kadar izlenebilir olmasının ihracat olanaklarını arttıracağını belirterek, ihracatta önemli bir faktör olan yenilenebilirlik ve sürdürülebilirliği sağlaması açısından da iyi tarım uygulamalarının uygun bir tarım modeli olduğunun altını çizdi.

Öte yandan iyi tarım uygulamalarının Kuzey Kıbrıs’ta gerektiği kadar önemsenmesinin ve hayata geçirilmesinin toplumun tüm kesimlerine iyi anlatılması gerektiğini bildiren Özgüven, iyi tarım uygulamalarının öneminin farkındalık düzeyinin artması ile sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Ahsen Işık Özgüven açıklamasında son olarak, “Çocukluk döneminde farkındalık yaratılarak gelecek nesillerin sağlıklı ve güvenilir gıda konusunda bilincinin arttırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Son güncelleme: 12-04-2019