UKÜ’lü Akademisyen Prof. Dr. Mercanlıgil Besin Alerjisi Konusunda Uyardı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Mercanlıgil, besin alerjisinin nedenlerine ve belirtilerine dikkat çekti.

Prof. Dr. Mercanlıgil, besin alerjilerinin vücudun bağışıklık sistemi aracılığıyla bir veya daha fazla besine karşı gösterdiği aşırı duyarlılık reaksiyonları olduğunu belirterek, besin alerjisinin; bağırsak mukozasında bozulmalar, besin alerjenlerinin aşırı emilimi, anormal antikor cevabı gibi nedenlerle ortaya çıkabileceğini kaydetti. Besin alerjisinin daha çok çocuklarda görüldüğünü dile getiren Mercanlıgil, ileriki yaşlarda da aniden ortaya çıkabileceğini aktardı.

İnek sütü, yumurta, buğday, soya, susam, balık, kabuklu deniz ürünleri, fındık, yer fıstığı gibi yağlı tohumların besin alerjisine en çok yol açan besinler arasında olduğuna dikkat çeken Mercanlıgil, bazı besinlerle oluşan alerjilerin zamanla düzelirken, bazılarının ise uzun zaman sürdüğünü açıkladı.

Prof. Dr. Mercanlıgil, besin alerjilerinde, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kurdeşen, kaşıntı, kızarıklık, öksürük, astım, tansiyon düşüklüğü, migren başağrısı gibi belirtilerin görülebileceğini belirtti.

Besinlerde proteinlerin yapısındaki alerjenlerin diğer alerjenlerle benzerlik gösterebildiğini hatırlatan Mercanlıgil, bu benzerliğe çapraz alerji adı verildiğini dile getirdi. Polen alerjisi olan kişilerin, bazı meyve ve sebzeleri yedikleri zaman dudak veya ağız içinde kaşıntı ya da ödem oluşabileceğini aktaran Prof. Dr. Mercanlıgil, çapraz tepki sonucu gelişen klinik tablonun “oral alerji sendromu” olarak tanımlandığını bildirdi.

Kişinin ve emziren annenin alerjiye neden olan besinleri yemek listelerinden çıkartmaları gerektiğini aktaran Mercanlıgil, besin ögesi yetersizliklerinin olmasının önlenmesi, olduysa da tedavi edilmesi gerektiğini, ayrıca  inek sütü alerjisi olan çocuklar için protein hidrolizatı içeren mamaların tercih edilmesi gerektiğini bildirmiştir.

Son güncelleme: 14-12-2018