UKÜ’lü Akademisyen Prof. Dr. Gökdoğan Dünya Yaşlı Nüfusundaki Artış Hızına Dikkat Çekti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feray Gökdoğan, yaşlılara saygı haftası kapsamında sağlık hizmetlerinin gelişmesiyle birlikte dünya yaşlı nüfusundaki artış hızına dikkat çekti.

Prof. Dr. Gökdoğan, erken tanı ve tedavi yöntemlerinin kullanılmasıyla yaşam koşullarının iyileştiğini belirterek, ortalama yaşam süresinin ve yaşlı nüfus oranının hızla arttığını bildirdi. Tarihte ilk defa 65 yaş ve üzeri yaşlı sayısının, 5 yaş altı çocuk sayısını geçtiğini aktaran Gökdoğan, dünyada yaşlı nüfus artış hızının (% 2.1), genel nüfus artış hızından (%1.2) daha fazla olduğunu kaydetti.

Dünyanın demografik bir dönüşümün eşiğinde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gökdoğan, dünya nüfusunun son 100 yıl içinde (1950-2050) dörde katlanırken, yaşlı nüfusun da 10 kez artacağına dikkat çekti.

Gökdoğan, dünya nüfusunun 2013 yılında %12’sini kapsayan yaşlıların 2025 yılında %15 ve 2100 yılında %30’luk önemli bir kısmını kapsayacağının öngörüldüğünü de ifade ederek, Türkiye’nin yaşlı yüzdesinin 2011 yılında % 7.4 olan,  aynı yılda Kuzey Kıbrıs’ın yaşlı yüzdesinin ise %11.9 olduğunu bildirdi. İki yüzdelik karşılaştırıldığında Prof. Dr. Gökdoğan, % 4.5’lik bir oranla Kuzey Kıbrıs’ta yaşlı sayısının Türkiye’ye oranla daha fazla olduğunu  ve Kuzey Kıbrıs’ın “çok yaşlı” grubunda yer aldığını  vurguladı.

Yaşlı nüfus artışıyla birlikte yaşlılar için barınma, yeterli gelir, sağlık harcamalarının karşılanması, iş olanakları gibi konuların gündeme geleceğini belirten Gökdoğan, yaşlıların başkalarına bağımlılıklarının artmasıyla bedensel, ruhsal, sosyal ve ekonomik sorunların ortaya çıkabileceğine de dikkat çekti.

Gökdoğan, gelişmekte olan ülkelerin yaşlıların sağlık-sosyal bakımlarını karşılamak üzere finansal destek sistemlerine ve politikalarına ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, toplumların yaşlılara yönelik hizmet modelleri geliştirerek bu hizmetleri sunacak insan gücü yetiştirmeleri gerekliliğinin altını da çizdi.

Son güncelleme: 19-03-2019