UKÜ’lü Akademisyen Prof. Dr. Baktır, Kıbrıs’taki Bol Yağışların Tarım Üzerine Etkisini Değerlendirdi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır, Kıbrıs’ta yağışın çok önemli bir faktör olduğunu belirterek, bu senenin Kıbrıs ve Türkiye açısından çok bereketli bir yıl olduğuna dikkat çekti. Baktır, Kıbrıs’ta yaşanan son yağışlar nedeniyle bazı düşük alanlarda arpa ve buğday üretim miktarı kalitesini de olumlu yönde etkilediğini açıkladı.

Prof. Dr. Baktır, tarımda kullanılacak toprak yapısının iyi bilinmesi gerektiğini hatırlatarak, tarımsal amaçlı bitkilerin geçirgen topraklarda ekilmesi gerektiğini aktardı. Topraktaki suyu ve besinleri kökün rahatlıkla alabilmesi için toprağın geçirgen olmasının önemine vurgu yapan Baktır, özellikle Akdeniz Bölgesi’ndeki geçirgen topraklarda yağışların sorun yaratmadığını kaydetti.

Artan yağışların dikkatli olunmadığı durumlarda tarımda olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Baktır, toprağın tamamen suyla dolarak tarla kapasitesinin üzerine çıkmasıyla havasız bir ortam oluşabileceğini açıkladı. Baktır, taban arazilerde ve killi topraklarda suyun birikmesiyle kökün suyu alamayıp, oksijensiz kalacağını ve yeterli besin alamayıp, çürüyebileceğini de aktardı.

Prof. Dr. Baktır, taban arazilerde biriken su sebebiyle bitkilerin çok ciddi hasar gördüğünü ve bu ürünlerden hiçbir şekilde ekonomik anlamda bir verim alınmayacağını da sözlerine ekledi. Baktır, bu durumun çözülebilmesi için drenaj kanallarının olması gerektiğini belirterek, böylece tarlalarda oluşabilecek su baskınlarını da önceleyebileceklerini bildirdi. Baktır açıklamasında, “Bitkilerde artan fazla yağıştan ve nemden dolayı mantar ve pas hastalıkları oluşuyor. Dolayısıyla bitkilere zamanında ilaçlama yapılması gerekiyor” dedi.

Kuzey’de bulunan göletlerin ve barajların dolduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Baktır, uzun vadede iyi verim alınması için Beşparmak Dağları’nın Güney yamaçlarına suni küçük göletler veya su depoları oluşturarak, yağmur suyunu belli aralıklarda saklayarak, gerekli anlarda kullanabileceklerini de belirtti.

Son güncelleme: 27-02-2019