UKÜ’lü Akademisyen, Modern Anestezi Yöntemleri İle Anestezi Biliminin Geliştiğini Söyledi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu Anestezi Önlisans Program Sorumlusu Dr. Sevgi Sezenler, Dünya Anestezi Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda yıllar içinde modern anestezi yöntemlerinde meydana gelen değişim ile anestezi biliminin gelişimi hakkında bilgi verdi.

Dr. Sezenler, 1846 yılından önce herhangi bir anestezi ilacı ya da anestezik gazın keşfedilmediğini, hastaların işkence sayılabilecek kadar acılı ve ağrılı operasyonlar geçirdiğini söyledi. Ağrının yok edilebileceği inancının dahi olmadığı o yıllarda, genç doktorların bilimin çözüm üreteceğine inançla araştırma içerisine girdiklerini anlatan Dr. Sezenler, doktorların keyif verici olarak eter kullanan bir gencin ciddi yaralanma sonrasında kesilen ayağında ağrı hissetmemesinden sonra araştırmalarını hızlandırdıklarını anlattı. Diş hekimi Morton’un, Dr. Warren ile birlikte 16 Ekim 1846’da ilk eter anestezisini uygulayarak, hastanın boynundaki tümörü ağrısız olarak, başarılı bir ameliyatla çıkardığını kaydeden Dr. Sezenler, bu ilk eter anestezisi uygulamasının tarihe “Ether Day/Anestezi Günü” olarak geçtiğini bildirdi.

Süregelen araştırmalarla bulunan yeni ilaçlar ve anestezik gazlar sayesinde hastaya en uygun seçeneğin kullanılması şansının doğduğunu dile getiren Sezenler, “Anestezi ağrıyı yok etme sanatıdır” dedi. Günümüzde ağrısız, güvenli ve başarılı bir cerrahi için anestezinin gerekli olduğunu vurgulayan Dr. Sezenler, “Tüm anestezi camiasının ortak hedefinin; hasta güvenliğinin en yüksek ve mortalite (kusur) ile morbiditenin (ölüm) en az olacağı ameliyatlar yapmak olduğunu söyledi.

Son güncelleme: 19-10-2018