UKÜ’lü Akademisyen, Kıbrıslı Türk ve Rumların Yaşlılık Algısı Konusunda İki Toplumlu Çalışma Gerçekleştirdi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi Buse Erzeybek, “Yaş Ayrımcılığının Ortaya Çıkarılması: Kıbrıs'ta Bölünmüş Etnik Toplulukların Karşılaştırmalı Bir İncelemesi” başlıklı iki toplumlu bir çalışma gerçekleştirdi. Söz konusu çalışma, University of Nicosia Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gregory Neocleous ve Psikoloji Bölümü Akademisyeni Menelaos Apostolou işbirliğinde yapıldı.

UKÜ Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi Buse Erzeybek, Kıbrıs’ta her iki topluluğun yaşlılık konusunda ilk kez yapılan bu çalışmanın amacının Kıbrıslı’ların yaşlılık hakkındaki görüş ve algılarını ortaya koymak olarak açıkladı.

Kıbrıslı Türk ve Rum sosyal hizmet uzmanı araştırmacılarının, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum olmak üzere iki etnik toplumun, sosyal meselelerinin araştırılması ve karşılaştırılmasına yönelik işbirliğine başlandığını aktaran Erzeybek, yaşlılık meselesinin araştırıldığını da kaydetti.

İki toplumun 1974'ten bu yana ayrı yaşamaya zorlandığına dikkat çeken Erzeybek, araştırmacıların, bireylerde bu uzun ayrılık zamanında yaşlılık hakkındaki görüşlerini etkileyip etkilemediğini ortaya çıkarmayı amaçladığını ifade etti.

Çalışma için kullanılan anketlerin Google Formlar'ın kullanımıyla tasarlandığını dile getiren Erzeybek, çevrimiçi olarak yayınlandığını da aktardı. Çalışmanın sonucunda Kıbrıslı Türkler’de, Kıbrıslı Rumlar’a göre yaşlılara yönelik ayrımcılıkların ve kaçınma sorunlarının biraz daha fazla olduğunu kaydeden Erzeybek, genel sonuçların iki toplum arasında önemli ölçüde farklılık göstermediğini bildirdi.

Uzun yıllardır ayrı yaşamalarına rağmen iki toplum arasındaki ortak sosyo-kültürel görüşlerin ve değerlerin korunduğuna dikkat çeken Erzeybek, çalışmanın Social Sciences isimli uluslararası dergide yayımlandığını da sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 21-11-2018