UKÜ’lü Akademisyen Dt. Turhan Ulutekin, Sebepsiz Diş Eti Kanamalarının Ciddi Kan Rahatsızlıklarının Belirtisi Olabileceği Uyarısında Bulundu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Sağlık Bilimleri Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Ağız ve Diş Sağlığı Programı Öğretim Görevlisi Dt. Turhan Ulutekin, bireyde sindirimin ilk önce ağızda başladığına dikkat çekerek, sindirimde mekanik rol oynayan dişlerin, çiğneme ve öğütmenin yanı sıra konuşma ile estetik görünümde de önemli bir yeri olduğunu kaydetti.

Ağız ve diş sağlığı haftası kapsamında bilgi veren Dt. Ulutekin, tam bir çiğneme işleminin sağlıklı ve çürüksüz dişlerle mümkün olacağını hatırlatarak, sağlıklı dişler için düzenli diş fırçalamanın, sağlıklı beslenmenin ve düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolüne gidilmesinin gerektini kaydetti.

Doğru tedavinin ve tanının önemine de dikkat çeken Dt. Ulutekin, diş iltihaplarının vücutta kalp, böbrek, mide, eklem gibi zayıf bulduğu tüm organlara zarar verebileceğine dikkat çekerek, ağız içinde meydana gelebilecek değişikliklerin vücutta ortaya çıkacak hastalıkların da habercisi olduğunu aktardı. Sebepsiz diş eti kanamalarının ciddi kan rahatsızlıklarının belirtisi olabileceğinin altını çizen Dt. Turhan Ulutekin, böylece erken teşhis açısından da bazı ağız içi bulgularının hayat kurtarıcı nitelikte olabileceğini açıkladı.

Günümüzde diş hekimliğinin hızla ilerlediğini dile getiren Ulutekin, diş eksikliklerinde protezlerin yanı sıra implantların yaşam kalitesini artırdığını kaydetti. Dt. Ulutekin, diş konusundaki estetik kaygıların her geçen gün gelişen tekniklerle ve malzemelerle de çözüme kavuşturduğunu vurguladı.

Çürük dişler ve hijyenik olmayan ağızın, diş eti problemlerine sebebiyet verdiğini açıklayan Ulutekin,  “Sağlıklı dişlerde güzel bir gülüşün oldukça pozitif etkisi olur” şeklinde konuştu. Dt. Ulutekin konuşmasında, ağız ve diş sağlığının kazanılmasında toplum bilinci için diş hekimlerinin uğraşları yanı sıra ailelere, eğitimcilere ve medyaya büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 03-12-2018