UKÜ’lü Akademisyen Dr. İpek Nurdan Işık, Yeşilay Haftası Kapsamında Mesaj Yayımladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Diyaliz Programı Sorumlusu Dr. İpek Nurdan Işık, Yeşilay Haftası kapsamında sigara, alkollü içki ve diğer uyuşturucu gibi alışkanlıklar ile mücadele ederek, bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve özellikle de gençlerin korunması için kamuya hizmet veren Yeşilay’ın, Kamuya Yararlı Cemiyetler arasında yer aldığını belirtti.

Alkollü içkiler, sigara ve uyuşturucu olarak bilinen esrar, eroin ve kokain gibi maddelerin insanda zamanla bağımlılık yarattığına dikkat çeken Dr. Işık, vücudun bunlardan olumsuz etkilendiğini de aktardı. Işık, dünyada her yıl ortalama 6 milyon kişinin sigara sebebiyle hayatını kaybettiğini bildirerek, sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirdi. Madde bağımlılığı ile yapılan bireysel mücadelenin önemli olduğunu kaydeden Dr. İpek Işık, bu mücadeleye toplumun da dâhil olmasının önemine vurgu yaptı.

Dr. Işık, madde bağımlılığının akciğer, yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerine neden olabileceğine dikkat çekerek, uyku bozuklukları, göz tahribatı, kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, karaciğerde ağır hasarların meydana gelebileceği konusunda da uyarılarda bulundu.

Hamilelik döneminde anne adaylarının tütün ve alkol kullanımında bebeğin gelişimini olumsuz etkilediğini de belirten Işık, merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerinin etkilenerek, fiziksel ve psikolojik tahribata yol açtığını hatırlattı. Uyuşturucu maddelerin hiçbir güvenli kullanım şekli olmadığını açıklayan Işık, herkesin bağımlı olma riskinin eşit olduğunu ve ölümcül sonuçları bulunduğunu aktardı.

Dr. Işık, tedavi edici ve koruyucu sağlık hizmetlerinin başarılı ancak maliyetli olduğunu açıklayarak, “Yeşilay Haftası’nı fırsat bilerek, toplumu bu konuda bilgilendiren, bilinçlendiren etkinliklere mutlaka dâhil olmalı ve toplum olarak bu konuda mücadelemize hep birlikte devam etmeliyiz” dedi.

Son güncelleme: 04-03-2019