UKÜ’lü Akademisyen Doç. Dr. Özyapıcı, Mevcut Tüm Artık Denklem Metodlarını İçeren Genel Bir Metod Geliştirdi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi, Ortak Dersler Birimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Özyapıcı, “Genelleştirilmiş Artık Denklem Metodu” adlı çalışması ile var olan tüm artık denklem çözüm metodlarını da içeren daha genel bir metod  geliştirdiğini vurguladı. Doç. Dr. Özyapıcı, geliştirilen bu metod sayesinde fizikte ve mühendislikte geniş bir uygulama alanı olan doğrusal olmayan diferansiyel denklem sistemlerinin tam çözümlerinin elde edilebileceğini belirtti.

Doç. Dr. Ali Özyapıcı, bu çalışmada literatürde özellikle Elektrik Elektronik Bölümü’nde kullanılan  “Duffing” diferansiyel denkleminin bazı yeni çözümlerinin elde edildiğini ve böylece bu denklemin uygulama alanlarına bir katkı yapıldığının altını çizdi. Doç. Dr. Özyapıcı, bu çalışmada elektronikler içerisindeki moleküller arasındaki elektrostatik etkileşimleri açıklayan bir diferansiyel denklem olan Poisson Boltzman denkleminin yeni çözümlerine de ilk kez ulaşıldığını kaydetti.

Yaptığı bu çalışma ile doğrusal olmayan diferansiyel denklem çözümleri için daha fonksiyonel bir metod kazandırıldığını ifade eden Doç. Dr. Özyapıcı, böylece  çalışmada elde edilen sonuçlarla beraber ileriki çalışmalarda, bu denklemlerin daha etkin ve doğru kullanılmasının amaçlandığını bildirdi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Özyapıcı, bu çalışmasını  SCI-E’de (Sciences Citation Index Expanded) taranan Türkiye’nin en prestijli matematik dergisi Türk Matematik Dergisi’nde yayımladı.

Son güncelleme: 16-02-2018