UKÜ’lü Akademisyen Doç. Dr. Kurt Dünya İç Mimarlık Günü Kapsamında Mesaj Yayımladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sevinç Kurt modern çağ insanının yaşamının büyük bir kesimini iç mekânlarda geçirdiğini, bu nedenle de iç mekân konfor ve kalitesinin giderek önem kazandığını kaydetti.

İç mimarlığı yaşadığımız mekânları canlı ve özgün tutan, günümüz teknolojik olanaklarını estetik ile birleştirip keyif alınacak ortamları oluşturan tasarım dalı olarak tanımlayan Doç. Dr. Sevinç Kurt, “Renkler, malzemeler, detaylar ve teknolojinin sunduğu her olanak tasarımcının elinde şekillenir ve kullanıcının isteklerine göre mekânlar oluşur” ifadesini kullandı. Kurt, yaratım sürecinde bazı fiziksel ve teknik esaslar ile insanların kültürel ihtiyaçlarının dikkate alındığını belirterek, iç mimarlığın üç boyutlu kullanışlı sanat olma özelliği ile estetik, pragmatik, psikolojik, duygusal, kültürel, fiziksel, işlevsel, ekonomik, entelektüel ve sosyal nitelikleri mekân konforu elde etmek için yorumladığını kaydetti.

Mekân tasarımının insanın çevreyi deneyimlemesini, mekânda varoluşunu, mekân algısını dolayısıyla yaşamını değiştirdiğine dikkat çeken Kurt, bu değişimin temsilcileri olarak mesleğini yapan iç mekân tasarımcılarının insanların hayatlarını etkileme gücüne sahip profesyoneller olduklarını belirtti. Sevinç Kurt, bu etkilerin somut ya da soyut olabileceğini, birçok farklı düzeyde uzun ya da kısa sürede gerçekleşebileceğini de bildirdi.

Doç. Dr. Kurt, Uluslararası İç Mimarlar ve Tasarımcılar Federasyonu (IFI) tarafından 2019 yılında 25 Mayıs’ta kutlanması kararlaştırılan Dünya İç Mimarlık Günü için iç mimarların ve mekân tasarımcılarının insan yaşamında yarattıkları değişimin ana tema olarak belirlendiğini kaydetti.

İç Mimarlık gününün yer aldığı Mayıs ayı boyunca tüm dünyada olduğu gibi UKÜ İç Mimarlık Bölümü’nde de çok sayıda tasarım etkinliği düzenlendiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kurt, yeryüzünde herkesin konforlu ve kaliteli iç mekânlarda yaşamalarını mümkün kılan tasarımcıların ve tüm insanlığın Dünya İç Mimarlık gününü kutladı.

Son güncelleme: 24-05-2019