UKÜ’lü Akademisyen Doç. Dr. Jim Vincent, dinleme etkinliklerine odaklanmanın ikinci bir dilin öğrenilmesine yardımcı olduğunu belirtti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından “Amerikan İngilizcesi’ni Anlama” adlı seminer düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Jim Vincent; konuşmanın, aksan, lehçe, sözcükler, ses ve konuşma hızı gibi iletişim öğelerinden oluştuğunu belirterek, bireyin anlamasında, konuşmasında ve dili öğrenmesinde bunların önemli olduğunu kaydetti. Amerikan İngilizcesi’ni anlamanın, dilin öğelerini anlamak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Jim Vincent, konuşmanın sesbirim olarak adlandırılan sesleri içerdiğini, sesbirimlerin bir araya gelerek biçimbirimlerin, biçimbirimlerin bir araya gelerek sözcüklerin, sözcüklerin bir araya gelerek tümcelerin ve tümcelerin bir araya gelerek söylemleri oluştuğunu vurguladı.

Prof. Dr. Vincent, dilin değişim sebepleri arasında ekonomik faktörlerin, sözcüğü oluşturan sesbirimlerindeki değişikliklerin, diğer dillerden alınan sözcüklerin kullanılmasının, başka dillerdeki kavramların ifadesi için yapılan çevirilerin yer aldığını aktardı.

Jim Vincent, Amerika’daki eyaletlerin farklı lehçelere sahip olduğunu, bundan dolayı bazı sözcük söylenişlerinin değişikliğe uğradığını belirtti. Bilim ve teknolojinin gelişmekte olduğunu aktaran Vincent, bu gelişmelerin yeni sözcüklerin dile eklenmesine yol açtığını da ifade etti.

Prof. Dr. Jim Vincent, yeniliklere açık olunması gerektiğini vurgularken, İngilizce’de farklı aksanların olduğunu ve bundan dolayı söylenenlerin anlaşılması için bunların öğrenilmesi konusunda dikkatli ve hevesli olunması gerektiğinin altını çizdi. Dinleme etkinliklerine odaklanmanın ve bunun için çaba sarf etmenin gerçekten ikinci bir dilin öğrenilmesine yardımcı olacağını belirtti.

Düzenlenen etkinlik sonunda Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Yavuz, Doç. Dr. Jim Vincent’e teşekkür belgesi takdim etti.

Son güncelleme: 25-12-2017