UKÜ’lü Akademisyen, Depremle İlgili Toplumsal Bilincin Oluşturulması Gerektiğini Kaydetti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Damdelen, “Deprem Haftası” kapsamında açıklamada bulunarak, deprem zararlarının azaltılabilmesi için toplumsal farkındalık yaratılması gerektiğini ve eğitim çalışmalarının önemli olduğunu aktardı.

Yrd. Doç. Dr. Ömer Damdelen, depremlere karşı hazırlıksız bulunan insanların can ve mal kaybına uğradığını belirterek, deprem acil toplanma merkezleri, deprem deneti alanları, depremde yapılması gerekenler, deprem sonrası yapılması gerekenler gibi faaliyetlerin organize edilmesi uyarısında bulundu.

Deprem tarihine sahip ülkelerin olası deprem büyüklüklerine göre bölgelere ayrılıp, deprem riski taşıyan ülkeleri belirlendiğini aktaran Damdelen, bu belirlenen ülkelerde inşa edilecek binaların deprem yönetmeliklerine de uygunluğunun incelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Damdelen depremle ilgili bilim dallarının, depremlere dayanıklı yapılar inşa edilmesinde metotlar geliştirdiğini aktararak, bunların uygulanmasında hassas ölçütlerin kullanılması gerektiğini de vurguladı.

Deprem konusunda mimarlar ve özellikle inşaat mühendislerinin önemli rol üstlendiklerini kaydeden Damdelen, bölgenin depremselliği hakkındaki bilgiler ışığında da inşaat mühendislerinin yapıyı depreme dayanıklı olacak şekilde projelendirdiğini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Damdelen, depremin yapıları iki şekilde etkilediğine dikkat çekerek, bu etkilerden ilkinin yapıda atalet kuvvetlerini yarattığını, ikinci etkide ise zeminle ilgili özel bir durum sonucunda oluştuğunu aktardı. Bazı zeminlerin deprem titreşimleri sebebiyle sıvılaştığını aktaran Damdelen, yaşanan bu sıvılaşmayla yapının zemin üstünde yüzen bir konuma geldiğini ve yapının devrilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını açıkladı. Bu nedenle yapıların bu tür zeminler üzerine inşa edilmemesi gerektiğini kaydeden Ömer Damdelen, “Biz inşaat mühendislerinin yapılarımızın depreme dayanıklılığını sağlamakla beraber depreme her yönüyle hazırlıklı olmak zorundayız. Ancak bu şekilde beşeri kayıpları önleyebiliriz” dedi.

Son güncelleme: 04-03-2019