UKÜ’lü Akademisyen Çocuk Felci’nden Korunmak İçin Polio Aşısının Erken Çocukluk Döneminde Yapılması Gerektiğini Kaydetti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçil Aksayan, çocuk felcinin poliovirüs adı verilen bir virüs çeşidi olduğunu belirterek, çocuklarda merkezi sinir sistemini etkileyerek felç ve ölüme neden olan bulaşıcı bir hastalık olduğunu açıkladı.

Çocuk felcinin genel olarak dünyada yüzde 99 oranında azalmış bir hastalık olduğunu hatırlatan Aksayan, çok nadir görülen bu hastalığın çoğunlukla belirtilerinin fark edilemediğini ve genellikle 3-5 yaş arası çocuklarda görüldüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Seçil Aksayan, virüsün boğaz ve bağırsaklarda yaşadığını, ağız yoluyla vücuda girdiğini ve enfekte olmuş kişinin dışkısı ile temas yoluyla yayıldığını söyledi.  Hastalıkta bulaşıcılığın en yüksek olduğu dönemin belirtilerin başlamasından 7-10 gün öncesi ve başladıktan 7-10 gün sonrası olduğunu belirten Aksayan, hastalık sırasında düşük dereceli ateş ve boğaz ağrısı, yorgunluk, mide bulantısı, baş ağrısı, karın ağrısı gibi grip benzeri belirtiler görülebildiğini bildirdi.

Poliovirüs enfeksiyonuna yakalanan hastaların %1’den azında felç oluştuğunu söyleyen Aksayan, hastalığın kas gücünde azalma ve gevşeme ile seyrettiğini doktor kontrolünde uygulanacak tedavi ile eski kas gücüne geri dönülebileceğini aktardı. Seçil Aksayan, ancak hastalığın başlangıcından 12 ay sonrasında da felç devam ediyorsa vücuttaki hasarın kalıcı olabileceğini vurgulayarak, hastalığın 15 ile 40 yıl sonra bile tekrarlayabileceğini belirtti.

Poliovirüs enfeksiyonundan korunma yolunun ise aşı olduğuna değinen Prof. Dr. Aksayan, Polio aşısının 2, 4, 6, 18. ayda ve ilköğretim 1. sınıfta yapıldığını belirtti. Aksayan, yetişkinlerde ise hastalığın yaygın olduğu ülkelere yapılacak yolculuklardan 4 hafta önce hayat boyu koruyacak bir doz aşının tekrar yapılması tavsiyesinde bulundu.

Son güncelleme: 25-10-2018