UKÜ’lü Akademisyen, Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Dolayısıyla Mesaj Yayımladı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Tuş, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Tuş, Osmanlı Devleti’nin ilk başlarda 1. Dünya Savaş’ına girmeye niyetli olmadığını belirterek, ancak Almanların, İtilaf Devletleri’ni cephelerde oyalamak, Alman birliklerine destek olmalarını sağlamak amacıyla Osmanlı Devleti’ni savaşa sürüklediğini kaydetti.

İngilizlerin Avustralya’dan, Yeni Zelenda’dan, “Savaşmaya değil Hristiyanlığın en önemli merkezi olan Ayasofya’ya egzotik bir seyahat yapacaksınız” diyerek asker topladıklarını aktaran Prof. Dr. Tuş, bunun, İtilaf devletlerince Çanakkale’de bir direnişin olmasını beklemediklerinin açık bir delili olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Muhittin Tuş, Churchill’in savaşın ilan edilmesinden beri Gelibolu’ya saldırılmasını rapor ettiğini dile getirerek, Osmanlı Devleti’nin en zayıf noktasına harekât düzenlemenin siyasi ve askeri açıdan büyük bir zafer getireceğini savunduğunu bildirdi.

Yokluklara, yoksunluklara ve düşmanın kat be kat askeri gücüne rağmen nice kahramanların, binlerce şehitlerin çabalarıyla düşman birliklerinin durdurulduğunu ifade eden Tuş, Çanakkale Savaşı’ndan sonra Türk askerlerinin Dünya tarihinin seyrini değiştirdiğini de sözlerine ekledi.

Çanakkale’deki Türk ordusunun beklenmedik bir kahramanlık sergilediğini dile getiren Prof. Dr. Tuş, Mustafa Kemal’in “Ben size taarruz etmenizi emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zamanda yerimizi başka kuvvetler alabilir” şeklindeki ünlü ifadesini hatırlattı.

Prof. Dr. Tuş, “Çanakkale Savaşı’nda elde edilen zaferle, aziz şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Son güncelleme: 18-03-2019