UKÜ’DEN ULAKBİM Ulusal Akademik Yayıncılık Sempozyumu’na Katılım

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve folklor/edebiyat dergisi editörü Prof. Dr. Metin Karadağ, ULAKBİM TR Dizin Ulusal Akademik Yayıncılık Sempozyumu’na katıldı. Türkiye ve KKTC üniversiteleri ile bilimsel kuruluşlar tarafından yayımlanan bilimsel/akademik yayınların niteliksel sorunları, uluslararası indekslere girme ve  veri tabanlarında süreklilik sağlama konularının tartışıldığı sempozyum Antalya’da düzenlendi.

270 dergi editörü ile uluslararası indekslerin en saygınları olan Web of Science – Clarivate’in Avrupa Editörü Dr. Mila Cahue ile Elsevier/Scopus Müdürü Daniel Calto’nun konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda, sunulan bildirilerin yanı sıra çeşitli panel ve çalıştaylar da düzenlendi.

Sosyal Bilimler alanında en saygın dizin olan AHCI (Arst and Humanities Citiation Index)’de Türkiye’den çok sınırlı sayıda derginin yer alabildiğinin vurgulandığı sempozyumda, bu indekslere girme talebinde bulunan akademik/bilimsel dergilerdeki asgarî koşullar ile bilimsel kaliteyi sağlayacak bilgiler verildi. Tübitak Ulakbim yetkilileri ile Türkiye’nin en önemli bilimsel indeksi olan ve UKÜ - folklor/edebiyat dergisinin de yer aldığı TR Dizin editörleri de,  dergi seçiminde evrensel koşul ve ölçütlere titizlikle uyduklarını ve dizinin bilim dünyasında giderek prestij kazandığını belirttiler.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Prof. Dr. Metin Karadağ, bu toplantıya KKTC üniversitelerinden tek katılımcının kendisinin olduğunu belirterek, “Sempozyumda özellikle akademik/bilimsel dergilerin evrensel indekslere girebilmeleri için çok yararlı ve işlevsel bilgilerin aktarıldı” dedi. UKÜ’nün yayımladığı folklor/edebiyat dergisinin tarandığı bilimsel indeks sayısı üç iken son bir yıl içinde 14 indeks tarafından onaylandıklarını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Karadağ,  2018 sayıları için makale kontenjanının dolduğunu belirtti. Folklor/edebiyat dergisinin her sayıda akademik/bilimsel gelişmeler ve reform niteliğinde değişimlerle yayımlandığını ve bilim insanlarının ilgilerinin her sayıyla daha da arttığını belirten Prof. Dr. Karadağ, 2018 yılı için üst düzey indekslere kabul açısından umutlu olduklarını vurgulayarak; derginin bu düzeye gelmesinde asıl pay sahibi olan başta üniversite üst yönetimi olmak üzere bilim insanlarına teşekkür etti.