UKÜ’DE “YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ” SEMİNERİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde 2. Kariyer Günleri ve Fuarı etkinlik çerçevesinde “Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Teknolojileri” semineri düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere EuroSolar Yönetim Kurulu Başkanı, Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Biyoenerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar konuşmacı olarak katıldı.

“En önemli enerji kaynağımız Güneş’tir”

Dünya’da ve KKTC’de yenilenebilir enerji kaynakları hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, en önemli enerji kaynağının Güneş olduğunu kaydetti. Ulaşımda enerjinin etkin kullanımına değinen Uyar, bununla insanları en hızlı ve en az yakıt tüketerek çevreyi kirletmeden taşımanın kastedildiğini belirtti. Dünyada 300 kentin fosil yakıt kullanmadığını ve dünya içerisinde sıfır karbonlu şehirlerin olduğunu aktaran Prof. Dr. Uyar, herkese bir araba verip şoförlük yaptırma olayının bittiğini söyledi. Konutların enerjinin etkin kullanımı açısından önemli olduğunun altını çizen Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uyar, verimlilik açısından bakıldığında ısı kaybı, televizyonu, elektrikli cihazlarıyla birlikte bir konutun metrekaresi başına 300 kw saat kullandığını açıkladı. Avrupa standardında verimli konutların 60 kw saat kullandığını söyleyen Uyar, “Alman profesörün aldığı maaş bizden 6 misli fazlaysa enerji tüketimi de 6 misli az gibi oluyor.” dedi.

Los Angeles’ın 2020’de yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi planladığına vurgu yapan Biyoenerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, burada caddelerdeki sokak lambalarının sensörlü olduğunu ve araç olmayınca lambaların yanmadığını, bu şekilde şehirde yüzde 40 enerji tasarrufu yapıldığını anlattı. Kıbrıs’ta da böyle bir sistemin olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Uyar, Almanya’da yaklaşık 250 kişilik uzman grubunun ülkeye gelerek, 2020’ye kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçilmesi için bu tür sorunları çözüme kavuşturmaya devam ettiklerini kaydetti.

“Yenilenebilir enerji en ucuz alternatif halinde”

Yenilenebilir enerjinin, yani rüzgâr, güneş, jeotermal ve biyokütle enerjisinin maliyetleri açısından ucuz olduğuna vurgu yapan EuroSolar Yönetim Kurulu Başkanı Uyar, yenilenebilir enerjinin etrafı kirletmediğini, yakıt olarak kimseye bağımlı olunmadığını ve teknolojisinin de ucuz olduğunu ifade etti. Toplumsal ve ekolojik maliyetler hesaplanmadığı için kömürün ucuz olduğunun sanıldığını ifade eden Prof. Dr. Uyar, son yıllardaki teknolojik devrimlerle, toplumsal ve ekolojik maliyetlerin hesaplanmaması durumunda bile, yenilenebilir enerjinin en ucuz alternatif haline geldiğini aktardı.

“Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Teknolojileri” seminerinin sonunda Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahir Çelik, EuroSolar Yönetim Kurulu Başkanı, Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Biyoenerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’a katılımından ötürü plaketini takdim etti.