• UKU Online

UKÜ’DE “YAŞLI SAĞLIĞI VE SOSYAL SORUNLARI” SEMİNERİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmetler Bölümü tarafından “Yaşlı Sağlığı ve Sosyal Sorunları” konulu seminer düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Eski Bolu Valiliği Yaşlı Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Feray Gökdoğan, Sosyal Hizmetler Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hülya Harutoğlu ve Doç. Dr. Kemal Bolayır ile Sosyal Hizmet Uzmanı Turgay Çavuşoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Gökdoğan: Yaşlılara yönelik hizmetler, sağlık ve sosyal hizmetleri birlikte sunmalı

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Eski Bolu Valiliği Yaşlı Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Feray Gökdoğan, yaşlı insanların evde bakımı hakkında bilgiler verdi. Zamanın herkese yaşlanma konusunda adil davrandığını ifade eden Gökdoğan, asıl sorunun yaşlanmak değil, nasıl yaşlanıldığı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Gökdoğan, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payının artmasının sağlık, ekonomik, çevre ve sosyal sorunları da beraberinde getireceğini vurguladı. Türkiye ve KKTC içerisindeki yaşlılara yönelik hizmetler hakkında da açıklamalarda bulunan Dekan Gökdoğan, bu hizmetlerin ülke önceliklerini göz önüne alan, sağlık ve sosyal hizmetleri birlikte sunan ve erişim engeli olmaksızın tüm yaşlıları kapsayan bir yapıda olması gerektiğini belirtti. Bolu Valiliği Yaşlı Merkezi (BOVYAM)’nde yapılan etkinliklere de değinen Prof. Dr. Feray Gökdoğan, BOVYAM’ın amacının kendi evlerinde ya da ortamlarında ihtiyacı olan yaşlılara kamu hizmeti sunmak olduğunu söyledi.

Harutoğlu: Herkes uzun yaşamak istiyor ama kimse yaşlanmak istemiyor

Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmetler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Harutoğlu, “Aktif ve Başarılı Yaşlanmada Fizyoterapi ve Rehabilitasyon” konusunda bilgiler verdi. Yaşlanmanın, yaşamın doğal bir sonucu olduğunu ifade eden Harutoğlu, sağlığın bozulmasının yaşlanmanın doğal bir sonucu olmadığını belirtti. Jonathan Swift’in bir sözünden alıntı yapan Prof. Dr. Harutoğlu, “Herkes uzun yaşamak istiyor ama kimse yaşlanmak istemiyor.” diyerek, buradaki ironiye dikkat çekti. Yaşlıların ölüm nedenlerini “Beyin-damar hastalıkları”, “Akciğer hastalıkları” ve “Kalp hastalıkları” şeklinde sıralayan Hülya Harutoğlu, bu hastalıkların çoğunun önlenebilir veya geciktirilebilir hastalıklar olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu: Yaşlılara temeli bilgiye ve saygıya dayanan bir bakım verilmeli

Sosyal Hizmet Uzmanı Turgay Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan yaşlılık ilkelerine değinirken, bu ilkeleri “Bağımsızlık”, “Katılım”, “Kendini Gerçekleştirme”, “İtibar” ve “Bakım” şeklinde sıraladı. Yaşlılara temeli bilgiye ve sevgiye dayanan bir bakım verilmesi gerektiğini aktaran Çavuşoğlu, en doğru hareketin, bakımı yapılan kişinin duyguları olduğunu unutmadan yaklaşmak olacağını kaydetti. Bakım yapılan bir yerde planlı programlı çalışmanın önemini vurgulayan Sosyal Hizmet Uzmanı Çavuşoğlu, günlük işlerin belirlenmesinin nörolojik rahatsızlığı olan kişileri rahatlatacağını ve günü daha az stres altında geçirmesine yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.