UKÜ’DE “YABANCILARA TÜRKÇE EĞİTİMİ” KONFERANSI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölümü tarafından “Yabancılara Türkçe Eğitiminde Söz Varlığı” konulu konferans düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Amfi-4’te gerçekleştirilen konferansın açış konuşmasını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Tuş yaptı. Konuşmasında Türklerin dil öğrenme ve öğretme konusunda sıkıntılarının olduğunu aktaran Tuş, bu konuda toplum olarak gelişime ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Konferansın ilk amacının toplum içerisinde dil konusundaki eğitim açığını az da olsa kapatmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tuş, eğitimin sonraki amacını ise “Öğrencilerin mezun olduktan sonra yapabilecekleri işler konusunda bilgi sahibi olmaları” şeklinde açıkladı. Türkiye’deki yabancı nüfusun giderek arttığının altını çizen Dekan Tuş, ileriki dönemlerde yabancılara Türkçe öğretimi konusunda açık olacağını ve bu açığı kapatabilecek yetkin bireyler yetiştirmenin önemli olduğunu vurguladı.

Öztürk: Türkçe öğretiminde, Türkçe’den başka dil kullanılmasına karşıyım

Konferansta konuşan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Faruk Öztürk Türkiye’deki sözlük çalışmalarının eksikliğine değindi. Öztürk, ülke içerisinde Türkçe öğretimi konusunda çalışmalar yapılmasına rağmen sözlük çalışmalarında eksik bulduğu noktaların olduğunu, anadil olarak Türkçe öğretiminde onlarca çalışmaya rağmen yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde gözle görülür yanlışlıkların olduğunu dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Öztürk, anadil ve yabancı dil olarak Türkçe öğretimindeki materyallerin farklı olması gerektiğini düşündüğünü, bu konuda toplum olarak devlet desteğine ve özveriye ihtiyacın büyük olduğunu aktardı. Öğretim Üyesi Öztürk, bu konu çerçevesinde zaman kavramının öneminin de atlanılmaması gerektiğinin altını çizerek eğitimlerini verirken “Farklı uluslardan öğrenciler Türkçe’yi aynı anda nasıl öğrenebilir?” sorusunu ön planda tuttuğunu belirtti ve “Yabancılara Türkçe öğretiminde, Türkçe’den başka dil kullanılmasına karşıyım.” dedi.

Yeşil: Yabancılara Türkçe Öğretimi alanında işsizlik riski az oranda

“Yabancılara Türkçe Eğitiminde Söz Varlığı” Konferansı hakkında açıklamalarda bulunan Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Yeşil, bölüm mezunlarının devlet okullarında, özel okullarda ve dershanelerde Türkçe öğretmeni olmak üzere yetiştirildiğini ifade etti. “Yabancılara Türkçe Öğretme” alanının bilinmeyen bir alan olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Yeşil, düzenlenen konferansın bu alanın öğrencilere tanıtılmasını sağlamak ve öğrencilere yeni bir bakış açısı oluşturmak amacı taşıdığını kaydetti. Yabancılara Türkçe Öğretimi alanında öğretim elemanlarına ihtiyacın arttığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yeşil, her seviyede açığın büyük olduğu bu alanda işsizlik riskinin az oranda olduğunun altını çizdi.