• UKU Online

UKÜ’DE “TOPLUMSAL CİNSİYET FARKINDALIĞI” SEMİNERİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi tarafından “Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı” konulu seminer düzenlendi. Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Havadis Gazetesi Reklam Müdürü Derya Atamer konuşmacı olarak katıldı.

Tuş: Kadın-erkek eşitsizliğini ortadan kaldırmak için eğitimden başlayarak birçok çalışma yapılmalı

Çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Tuş, kadınların ve erkeklerin eşit haklara sahip olmasının insan haklarının gereği olduğunu belirtti. Tuş, kadınların tüm karar alma mekanizmaları, çalışma yaşamı, sosyal, kültürel ve politik düzlemde katılımını sağlayacak tüm haklardan erkeklerle eşit bir şekilde yararlanmasının çağdaş toplum gelişimi için önemli bir adım olduğunu ifade etti. Kadının toplumdaki rolünün güçlendirilmesinin hem insani hem de sosyo-ekonomik göstergelerdeki eşitsizliğin giderilmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Tuş, “kadın-erkek eşitsizliği” ile ilgili “Herkesin dilinde ‘kadın-erkek eşittir’ mottosu olsa da ne yazık ki pek çok yerde, uygulamada bunu göremiyoruz. Zamanla düzeleceğini umduğumuz bu durum içinse ilk olarak eğitimden başlayarak pek çok çalışma yapmak en iyisi olacaktır.” dedi.

Atamer: Kadınları erkeklerin gerisine iten en temel sebep, ataerkil toplumun bize öğrettikleridir

Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı” konulu seminere konuşmacı olarak katılan Havadis Gazetesi Reklam Müdürü Derya Atamer, yapılan araştırmalara göre kadınların erkeklere göre eğitimde daha başarılı olduğuna dikkat çekti ve eğitimde cinsiyet ayrımcılığının öğrencilerin özgüvenine olumsuz etkisi olduğunu söyledi. “Kız  gibi bakmak, kız gibi koşmak” gibi söylemlerin uygun olmadığını ifade eden Atamer, “Bu tarz söylemlerden kaçınmalıyız. Erkekler annesine ve kız kardeşine saygı gösterdiği kadar eşine ve toplumdaki diğer kadınlara da aynı saygıyı göstermelidir.” dedi. Derya Atamer,  kıtlıkta ve savaşta kadınların ve erkeklerin eşit olduğuna işaret ederek, teknolojinin ve sanayinin sürekli geliştiği çağda toplumda kadınları erkeklerin gerisine iten temel sebebin “ataerkil toplumun bireysel öğretileri”  olduğunu açıkladı. Küçük yaşta oynanan oyunların “psikolojik” olarak günümüzün parçalarını oluşturduğunu dile getiren Derya Atamer, toplumdaki cinsel eşitsizliğin “saygı ve eşitlik” ilkeleri adına eğitimle ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti ve öğrencilere “toplumsal cinsiyet farkındalığı” ile ilgili araştırma ve çalışma yapmaları tavsiyesinde bulundu.