UKÜ’de “Tarım Ürünlerinin İhracatında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” Adlı Konferans Gerçekleştirildi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır’ın moderatörlüğünde “Tarım Ürünlerinin İhracatında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı konferans gerçekleştirildi.

Konuşmacı olan Prof. Dr. Rahmi Türk, önemli ürünlerin nasıl ihraç edileceği ve ürünlerin nasıl hazırlandıkları hakkında bilgi vererek, “Dünya ülkelerinde bugün fazlasıyla tarımsal ürün üretilmekte ancak bunlar gerekli imkanlar sağlanamadığı için tüketiciye ulaşıncaya kadar büyük bir kısmı çöpe gitmektedir” dedi. Türk, bunları önlemek için bu konularda çalışanların yanı sıra öğrencilerin de sektörle ilgili olarak bilinçlendirilmesi adına bu etkinliğin düzenlendiğini açıkladı. Dünya’nın en büyük kiraz üreticilerinden biri olan Prof. Dr. Rahmi Türk, hangi ülkenin nasıl malları tercih ettiğini ve ülkelerin damak zevklerinin neler olduğu konusundan bahsederek, alım satım ve üretimleri hakkında da bilgi verdi.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır ise hasat zamanlarının önemi hakkında bilgi verdi. Kıbrıs’ın erkencilik avantajlarını kullanamadığını kaydeden Dekan Baktır, mevcut kooperatiflerin rekabet içinde olması olarak açıkladı. Baktır, bu kurumların birlikte hareket etmeleri durumunda, kar edeceklerini ve dış ülkelerden getirecekleri malların yerine kendi ürettiklerini tüketmiş olacaklarını da belirtti. Erkenci üretimi yapılan malların Avrupa’da pazarlara sunulmadan Türkiye ve Kıbrıs’ta üretilip ihraç edilebileceğini de ifade eden Dekan Prof. Dr. İbrahim Baktır, kooperatiflerin birlikte çalışması ve pazar araştırmalarının iyi yapılması gerektiğinin de önemine değindi.

Çözüm önerilerinin konuşulduğu konferans, Prof. Dr. İbrahim Baktır’ın, Prof. Dr. Rahmi Türk’e teşekkür belgesinin takdimiyle son buldu.

Son güncelleme: 27-12-2017