• UKÜ Online
Haberler

You are here

UKÜ’de, Sporcu Beslenmesine Dair Seminer Düzenlendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından “Sporcu Beslenmesinde Ergojenik Destekler Gerekli mi?” adlı seminer düzenlendi.

Gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Gülgün Ersoy, Türkiye’de bu konuda çalışmalara başlayan ilk diyetisyen olduğunu ifade ederken, sporcu beslenmesi ile ilgili son yıllarda çok fazla araştırma yapıldığını ve gittikçe de dikkat çekmeye başlayan popüler bir konu olduğunu kaydetti. Spor bilimcilerinin olduğu kadar, sporcuların, antrenörlerin, kondisyonerlerin, sporcu ailelerinin ve spor ile ilgili tüm meslek mensuplarının bu konu ile ilgili bilgi sahibi olması gerektiğine de dikkat çekti. Ersoy, yeterli ve dengeli beslenmenin bir sporcunun başarısını garanti etmediğini, ancak yetersiz ve dengesiz beslenmenin ise bazı sağlık problemlerine ve performans düşüklüklerine neden olduğunun kabul edilmesi gerektiğini de belirtti. İyi beslenen bir sporcunun, kötü beslenen bir sporcuyla kıyaslandığı zaman bazı avantajlara sahip olduğunu belirten Gülgün Ersoy, “İyi beslenildiğinde sporcunun performansı yükselir, yapılan antrenmanın etkinliği maksimum düzeye çıkar, üst düzey konsantrasyon ve dikkat artar, sakatlanma gibi durumlarda iyleşme süresi kısaltır ve vücut ağırlığı ile vücut yağının önerilen sınırlara veya bu sınırlara yakın duruma gelmesine katkı sağlar” dedi.

Sporcu Beslenmesinde En Önemli Hedefler; Sporcunun Genel Sağlığını Korumak ve Performansını Artırmak

Sporcular için en iyi beslenme şekli hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gülgün Ersoy, sporcuların enerji ve besin öğeleri gereksinimleri yaş, cinsiyet ve spor dalları açısından farklılık göstermekle birlikte, temel beslenme kurallarının tüm sporcular için benzer nitelikte olduğunu kaydetti. Ersoy,“Sporcunun günlük alması gereken menü, enerji ve besin öğeleri ile yeterli sıvı alımını içermelidir. Genel olarak sporcuların  karbonhidrat açısından zengin diyetle beslenmesiyle beraber, protein, vitamin ve mineralleri yeterli şekilde tüketmesi önerilmektedir” şeklinde konuştu.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Dağ da konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, spor beslenmesinin diyetisyenlik mesleği içinde çok önemli bir alan olduğunu belirterek, Türkiye Futbol Federasyonu’nu şu an bütün liglerinde bir sporcu diyetisyeni bulundurulmasının zorunlu hale getirdiğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Ayhan Dağ, çok yanlış beslenmelerin olduğunu vurgulayarak, yeterli ve dengeli beslenme, sporcuda başarılı bir performansın sergilenmesini olumlu olarak etkilediğini söyledi. 

Haberler