• UKU Online

UKÜ’DE “ŞİDDETE KARŞI DİREN” KONFERANSI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Şiddete Karşı Diren” konulu konferans düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Kadından Yaşama Destek Derneği, “Şiddete Karşı Diren” Proje Koordinatörü, Avukat Mine Atlı konuşmacı olarak yer aldı.

“3 ayda 280 kadın yardım için başvuru yaptı”

Mine Atlı, Şiddete Karşı Diren projesinin ev içi şiddet konusunda farkındalık ve baskı unsuru yaratmak için başlatıldığını kaydetti. Atlı, ev içi şiddetin önlenmesi için hukuki ve siyasi adımların atılması gerektiğini belirterek, direnişçilerin desteklenmesi için bunun şart olduğunun altını çizdi. Kapsamlı bir adli yardım projesi oluşturulduğunu belirten Atlı, 3 ayda 280 kadının yardım için başvuru yaptığını aktardı.

“Her üç kadından biri şiddet görüyor”

Bin kişi ile yapılan anket sonuçlarını açıklayan Avukat Atlı, “Biz bu ankette bin kişiye ekonomik, fiziksel ve cinsel şiddeti sorduk. Her 3 kadından birinin fiziksel şiddet gördüğü saptandı. Anket sonucu şu görüşe vardık ki, ev içi şiddet konusunda konuşamıyoruz bile. Bundan utanan kadınlar var. Başka birinin şiddet gördüğünü ifade etmek daha kolay geliyor.” dedi. Şiddetle ilgili toplumda çok ciddi yanlış algılamaların olduğunu belirten Mine Atlı, “Yanlış algılama ‘ev içi şiddet bizde yaşanmaz’ düşüncesi ile ‘okumayan, para kazanmayan kadınlar şiddet görür’ şeklindedir. Biz bu 2 yanlış algıyı daha önce sonuçlarını açıkladığımız anketle çürüttük.” dedi. Mine Atlı, yapılan çalışmaların sonucunda  şiddetin nedeninin ataerkil toplum anlayışından kaynaklandığını belirtti.

Konferans, “Şiddete Karşı Diren” Proje Koordinatörü  Avukat Mine Atlı’nın katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından “Murdered By Boyfriend” adlı filmden kısa bir bölümün izletilmesiyle sona erdi.