UKÜ’DE “PSİKOLOJİK TRAVMA” SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen – Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü ve Psikoloji Kulübü tarafından “Psikolojik Travma” konulu seminer düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Psikoloji Bölümü başta olmak üzere diğer bölüm öğrencileri tarafından da yoğun ilgi gören seminere Klinik Psikolog Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Travmatik olayın tanımını yaparak konuşmasına başlayan Çırakoğlu, hayatın akışını sekteye uğratan, yaşamı alt üst eden, dehşet, korku, endişe ve çaresizlik yaratan olayı travmatik olay olarak tanımladı. Bireyin bedensel bütünlüğüne veya yaşamına önemli bir tehdit algıladığında ve olay sırasında aşırı korku, çaresizlik ve dehşet hissettiğinde psikolojik travma içinde olabileceğini vurgulayan Klinik Psikolog Çırakoğlu, “Birey yaşadığı kötü olay sonucunda olayla ilgili sürekli canlanan anılar veya kabuslar görme, kolaylıkla sinirlenme, endişelenme, öfkelenme ve alınma, ani ağlama krizleri, kendini çaresiz ve umutsuz hissetme ve aşırı hassaslık, kolay korkma ya da aşırı uyarılma gibi durumlar yaşayabilir.” dedi. Akut Stres Bozukluğu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, İkincil Travma gibi travma sonrası psikolojik travmaların yaşanılabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Çırakoğlu, yaşanılan olay sonrası güvenlik, güven, iyilik, adalet ve benlik hissi gibi düşüncelerde ciddi değişikliklere etki yapabileceğini söyledi

Bireyin psikolojik travma sonrası yönelebileceği risk faktörleri var”

Gerçekleşen kötü olay sonucu olaya şahitlik eden bireyin psikolojik travma yaşaması sonucunda bazı risk ve tehlikelerle karşı karşıya olabileceğini belirten Klinik Psikolog Çırakoğlu, bu risk ve tehlikeleri düşük eğitim düzeyi, madde istismarı, travma şiddeti ve türü, sosyal desteğin yetersiz olması olarak sıraladı.

Bu risk ve tehlikelere karşı bireyin tedavi ve destek görmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Çırakoğlu, travmatik yaşantıları olan bireye hemen destek sağlanabileceğini ifade etti. Jandarma, doktor, gardiyan, itfaiyeci ve psikoterapistlerin bu psikolojik travmalarla meslekleri gereği sıklıkla karşılaştıklarını kaydeden Klinik Psikolog Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu, “Yaşanan travmalar için çeşitli psikolojik tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemler yaşanan travmalara göre Bilişsel-Davranışçı Terapi, EMDR, Maruz Bırakma Temelli Terapiler, Bilgece Farkındalık Temelli Terapiler’dir. Psikolojik travma yaşayan birey bu tedavi yöntemleri ile travmalarını atlatılabilecektir.” dedi.