• UKU Online

UKÜ’de “Olağan Denemeler” ve Kısa Film Yapmak Konuşuldu

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde “Olağan Denemeler: Kısa Film Yapmak ve Film Gösterimi” konulu etkinlik düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe  Kıbrıslı yönetmenler Vasfi Çiftçioğlu ve Doğuş Özokutan Çiftçioğlu katıldı. İletişim Fakültesi, Radyo – Televizyon Bölümü tarafından düzenlenen etkinliğe ayrıca Fakülte Dekanı Prof. Dr. Hikmet Seçim, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Vasfi Çiftçioğlu ve Doğuş Özokutan Çiftçioğlu’nun yönetmenliğini yaptığı Hatice Tezcan’ın başrolünü oynadığı ve yirmiden çok festivalde gösterilerek çok sayıda ödül kazanan “Olağan Denemeler” adlı kısa filmi gösterildi. Ardından Vasfi Çiftçioğlu ve Doğuş Özokutan Çiftçioğlu etkinliğe katılanlarına sorularını yanıtladı.

“Hayatın anlamını herkes kendisi bulmalı”

Doğuş Özokutan Çiftçioğlu, filmin senaryosunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazdığını, depresyon ve intihar temalı filmlerin günümüzde birçok insanın yaşadığı sorunları anlattığını söyledi. İnsanların günlük hayatta yaşadıkları sorunları daha az sorguladıklarında depresyon riskinin azaldığını söyleyen Özokutan Çiftçioğlu, insanların din, aile gibi olgulara bağlandıklarında intihar etmeyi düşünmediklerini dile getirdi. Hayatın anlamını herkesin kendisinin bulması gerektiğine vurgu yapan Doğuş Özokutan Çiftçioğlu, “Değişen dünyaya herkes ayak uydurmalıdır.” dedi.

Kuzey Kıbrıs’taki film sektörünün neden gelişemediğinden bahseden Vasfi Çiftçioğlu ise sinema için devlet desteğinin olmamasının bütçe sıkıntıları yarattığını söyledi. “Olağan Denemeler” filmini 30 bin TL bütçe ile çektiklerini söyleyen Çiftçioğlu, uzun metrajlı filmlerin maliyetinin 1-2 milyon TL’yi bulduğuna dikkat çekti.

“Sektör artık televizyondan ibaret değil”

Günümüzde daha ucuz ekipmanlar ile başarılı filmler çekilebileceğine vurgu yapan Vasfi Çiftçioğlu, yapılan filmlerin ve dizilerin sadece televizyon değil internet üzerinden de yayınlanmasıyla daha çok kişiye ulaşabileceğini söyledi. Sektörün artık televizyondan ibaret olmadığını belirten Çiftçioğlu, internet üzerinden yayınlanan dizi ve filmlerin yabancı dil desteği ile sunulduğunda dünya çapında tanınmasının daha kolay olduğunu aktardı.

Etkinlik İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Seçim’in Vasfi Çiftçioğlu ve Doğuş Özokutan Çiftçioğlu’na teşekkür plaketi takdimiyle son buldu.