UKÜ’de ‘Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin İşleyişi’ne Dikkat Çekildi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Kulübü tarafından öğrencilerin farklı öğretim kademelerindeki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin işleyişi hakkında bilgi ve farkındalık kazanmaları amacıyla “Okullarda Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin İşleyişi; Lise Örneği” adlı panel düzenlendi.

Atatürk Meslek Lisesi okul psikolojik danışmanı Ayşe Hansel, mesleğin içine girince kitaplardan daha farklı ve aslında daha zorlu bir iş hayatıyla karşılaştıklarını aktararak, zor koşullarına rağmen PDR’nin hayati önem taşıdığını açıkladı. Hansel, karşılaşılan vakalar nedeniyle insani yönlerini bazı zamanlarda sorguladıklarını belirterek, ancak gençleri koşulsuz kabul edebilmenin ve onlara yardımcı olmanın önemli olduğunu kaydetti. Hansel, farklı kültüre ve cinsel tercihe sahip öğrencilere kendilerini değerli hissettirebilmek için destek olmaları gerektiğini açıkladı.

Atatürk Meslek Lisesi okul psikolojik danışmanı Ayşe Can, Kuzey Kıbrıs’taki meslek liseleri ile düz liselerinin rehberlik alanında talep ettiklerinin farklılık gösterdiğini anlattı. Meslek liselerindeki öğrencilerin alanlarını seçerek geldiklerini, bu liselerdeki öğrencilerin üniversitelerdeki burs imkânları ve kabul koşulları gibi konularda destek istediklerini açıkladı. Düz liselerdeki öğrencilerin özel bir alan seçmediklerini vurgulayan Can, bu süreç içerisinde öğrenciye üniversiteler ile ilgili düzenli tanıtımların yapıldığını ve ilgi alanlarına göre meslek seçmelerinde yardımcı olduklarını kaydetti.

Lapta Yavuzlar Lisesi okul psikolojik danışmanı Laden Kayalı ise UKÜ’lü öğrencilere ilk önce kendi korkularını yenerek, öğrencilere destekte bulunabileceklerini aktardı. Öğrencilere kendilerini değerli hissetmelerinin önemini anlatan Kayalı, hayır diyebilmeyi öğrenmeleri gerektiğini de belirtti. Liselerde yaşanan akran zorbalığı, aile içi şiddet, ev içi şiddet, ensest, bağımlılık gibi birçok problemlere çözüm üretmek zorunda olduklarını hatırlatan Kayalı, yaşanan bu tür problemlerde alanında uzman kişilerle işbirliği halinde olunmasını da tavsiye etti.

Son güncelleme: 27-03-2019