UKÜ’de KKTC'de Yapılan Jinekolojik Araştırmalara Dikkat Çekildi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan 18-55 yaş arası kadınların sağlık ve hastalık dağılımlarını belirlemek için çalışma başlatan Oxford Üniversitesi Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Dernek Başkanı Dr. Nilüfer Rahmioğlu’nu ağırladı.

UKÜ Biyomühendislik Kulübü tarafından KKTC’de yapılan Jinekolojik Araştırmalara yönelik düzenlenen seminerde, Dr. Rahmioğlu projede Akdeniz yaşam tarzının ve genetik faktörlerinin kadın sağlığı üzerindeki etkisinin araştırıldığını kaydetti. KKTC’deki 8 bin kadın ile anket çalışması yapıp, sağlık profillerini çıkardıklarını belirten Dr. Rahmioğlu, bu sayede ülkenin ilk kadın sağlığı gen haritasını oluşturacaklarını ifade etti.

Bölgesel kadın sağlık ve hastalık dağılımları ile görülme sıklıklarını ortaya çıkarak amacıyla gönüllü olarak bu projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Dr. Rahmioğlu, KKTC’deki tüm bölgelere giderek kadınlara ulaşmaya çalıştıklarını ve sivil toplum örgütleriyle de iş birliği yaptıklarını aktardı.

Nilüfer Rahmioğlu, 2018’de başlayıp 2020 yılına kadar devam edecek veri toplama süreci sonrasında, jinekolojik hastalıklar, jinekolojik kanserler ile migren ve tiroid gibi kadınlarda daha sık görüldüğü tespit edilen hastalıklara ilişkin incelemeler yapacaklarını da bildirdi.

Kıbrıs’ta 18-55 yaş arasındaki kadınlarda sadece jinekolojik problemlerin yaşanmadığını belirten Rahmioğlu, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kadınlarda sık görülen kronik ağrı, pelvik bölge ağrıları, endometriozisin, migren, tiroit hastalıkları, endokrin hastalıkları gibi diğer hastalıkların da araştırıldığını kaydetti.

Rahmioğlu, özellikle ülkemiz kadınlarında sık görülen Endometriozis yani halk tarafından bilinen adıyla çikolata kistlerinin, günümüzde her kadının yakalandığı bir hastalık haline geldiğini belirtti. Bu kistlerin oluşumunda bağışıklık sorunları, adet kanının karın boşluğuna akması, doku farklılaşması veya çevresel etkenlerin de neden olduğunu açıklayan Dr. Rahmioğlu, bu amaçla toplumun bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Son güncelleme: 26-04-2019