• UKU Online

UKÜ’DE “KIBRIS’TA FEDERAL ÇÖZÜMÜN FARKLI TERCÜMESİ VE MEDYA” KONFERANSI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü tarafından “Kıbrıs’ta Federal Çözümün Farklı Tercümesi ve Medya” (Media and Different Interpretations of the Federal Solution to the Cyprus Problem) konulu konferans düzenlendi.

Çevik Uraz  Konferans  Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Gazeteci-Yazar-Akademisyen Dr. Nikolaos Stelya konuşmacı olarak yer aldı.

“Kıbrıs’ta barışın sağlanmasını umuyorum”

Konuşmasına Talat-Hristofyas ve Akıncı-Anastasiadis dönemlerinde yapılan müzakere süreçleri hakkında bilgi vererek başlayan Stelya, bir gün Kıbrıs’ta barışın sağlanmasını umduğunu dile getirdi. Kıbrıs müzakere sürecinde Yunanistan ve Türkiye’nin önemli faktör olduğunu ifade eden Dr. Nikolaos Stelya, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, KKTC’deki son TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) askerinin gitmediği sürece barış anlaşmasının gerçekleşmesini istemeyeceklerini söyledi.

Kıbrıs sorununda önemli gelişmelerin yaşandığı bu günlerde “Liberal Federalizm” başlıklı yeni kitabının çıktığını da belirten Stelya, çalışmasında Talat-Hristofyas ve Akıncı-Anastasiadis dönemlerinde yürütülen müzakerelerin, her iki toplumda yayınlanan gazete haberlerinin taranarak karşılaştırıldığını ve daha genel bir bağlamda değerlendirilerek federalizmin liberal bir versiyonu çerçevesinde sorgulandığını aktardı.

Yeni kitabında bugüne kadar sorulmamış, tartışılmamış veya eksik bir şekilde gündeme taşınmış soruların sorulması için yeni bir çıkış noktası yaratmayı hedeflediğini söyleyen Stelya, “Müzakerelerin tüm boyutları ile çözümlendiği veya Kıbrıs sorununa yönelik yepyeni bir cevabın verildiği bir analizden çok, bugüne kadar birbirini tekrarlayarak ilerleyen müzakerelerin mantığının aykırı sorularla incelenmesine zemin sunan bir çalışma olarak değerlendirilmesi gerekir.” dedi.

İngilizce gerçekleştirilen konferansın sonunda kitaplarını da imzalayan Gazeteci-Yazar-Akademisyen Dr. Nikolaos Stelya’ya İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Seçim tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.