UKÜ’DE KIBRIS’IN EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ KONUŞULDU

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde Çevre Mühendisliği Kulübü tarafından “Kıbrıs’ın Ekolojik Özellikleri” konulu seminer düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’ndaki seminere Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten konuşmacı olarak katıldı.

Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, Kıbrıs’ta 150’den fazla endemik bitki türü olduğunu belirterek, orman, göl, sulak alan ve deniz ekosistemlerin korunabilmesi için ekolojiye “sistemsel” bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğini söyledi. Artan nüfus ve teknoloji nedeniyle ülkesel zenginliklerin giderek yok olduğunu ifade eden Sarpten, iklim değişikliği, çevresel kirlilik, yangınlar ve çarpık yapılaşmadan ötürü nergis, lale, orkide, tavşankulağı gibi birçok bitki sayısının geçmiş yıllara göre oldukça azaldığını kaydetti. Taş ocaklarının çarpık yapılaşma ile inşaatların kontrolsüz şekilde devam etmesinin “doğa tahribatı”nı doğurduğunu aktardı.

“Kıbrıs’ın eşsiz ve doğal mirasını gelecek nesillere devretmek, bize düşen en önemli görev”

Kanlı dere’de meydana gelen çevresel kirliliğin oradaki ekosistemi tahrip ettiğini ve ekosistemin bozulması ile birlikte flamingoların artık bu dereyi ziyaret etmediğini dile getiren Sarpten, Kuzey Kıbrıs’ın eşsiz doğal, kültürel ve biyolojik zenginliklerini gelecek nesillere devretmenin, bugünün insanına düşen en önemli görev olduğunu vurguladı.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Çevre Mühendisliği Kulübü tarafından düzenlenen seminerin sonunda Kulüp Başkanı Adyl Anvarov ve Kulüp danışmanı Yard. Doç. Dr. Şifa Doğan Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten’e katılımından ötürü teşekkür belgesi takdim etti.