UKÜ’DE KAMU ÇALIŞANLARINA LINUX TEMEL AĞ VE SİSTEM YÖNETİMİ EĞİTİMİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (UKÜSEM) tarafından kamu çalışanlarına yönelik “Linux Temel Ağ ve Sistem Yönetimi” eğitimi verildi.

Çevik Uraz Business School Binası’ndaki bilgisayar laboratuvarında uygulamalı olarak ve her gün 4 saatlik program dahilinde gerçekleştirilen Linux Eğitimi, UKÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Devrim Seral tarafından yürütüldü. Devlete bağlı farklı kurumlarda görevli 18 personele verilen Linux Eğitimi toplam 5 gün sürdü.

Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Devrim Seral, eğitimin amacını “Linux işletim sistemini, sunucular üzerinde kullanmak isteyen IT bilgisine sahip personele, Linux sistemini yönetirken gerekli olacak tüm temel bilgileri vermek” olarak açıkladı.  Seral, Linux işletim sistemi ile ilgili serüvenine 1995 yılında lisans öğrencisi olduğu sırada başladığını aktarırken, bir süre sonra Linux işletim sistemi konusundaki bilgisini geliştirdiğini söyledi. Türkiye’deki Gazi Üniversitesi’nin sistem yöneticiliğini yaptığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Seral, bu alanda 22 yıldan fazla deneyime sahip olduğunu dile getirdi.

Linux hakkında da bilgi veren Seral  işletim sisteminin 1991 yılında Helsinki Üniversitesi’nde eğitim alan Linus Trovalds adlı bir öğrencinin hobi olarak başlattığı bir proje sayesinde doğduğunu anlattı. Daha sonra Linus’un bu projeyi internet üzerinden açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak dağıttığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Devrim Seral, bu süreç içerisinde Linux sisteminin gittikçe popüler olduğunu ve bu sistemin kendine birçok alanda yer bulduğunu vurguladı.

“Linux İşletim Sistemi, hızlı, güvenli ve dayanıklı bir sistemdir”

Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Devrim Seral, Linux sisteminin kol saatlerinden akıllı telefonlara, tabletlerden televizyonlara kadar birçok yerde çalıştığını vurguladı. Linux İşletim Sistemi’nin internetin üzerinde koştuğu en önemli sistemlerden biri olduğunu belirten Seral bunun nedenini Linux Sistemi’nin Google, Facebook ve IBM gibi devlerin hepsinin tercih ettiği en önemli sistem olarak açıkladı. Yrd. Doç. Dr. Seral, “Linux işletim sistemi, felsefesini Unix işletim sisteminden alan hızlı, güvenli ve dayanıklı bir sistemdir. Dolayısıyla Linux işletim sistemi ile ilgili bilgi sahibi olmak gerçekten çok önemlidir.” dedi.

Linux Eğitimi konusunda talep geldiğinde bu konuda deneyim ve bilgilerini devletin farklı kurumlarında görevli personele aktarma konusunda hiç tereddüt etmediklerinin altını çizen Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Devrim Seral, eğitim süresince katılımcıların bu eğitimden memnun kaldıklarını ve katılımcılardan olumlu geri bildirim aldıklarını da sözlerine ekledi.