UKÜ’DE KADIN VE GİRİŞİMCİLİK SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde Mezunlarla İletişim ve Kariyer Araştırma Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında “Kadın ve Girişimcilik” konulu seminer düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa İş Kadınları Derneği Başkanı ve Lefkara Corner El Sanatları Direktörü Şenay Ekingen konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasına kendi hayatından kesitler anlatarak başlayan Ekingen, küçük yaşta el sanatları öğretmeni olma hayali olduğunu söyledi. Ayrıca, Her zaman üniversitede okuma gibi bir hayalinin olduğunu dile getiren Ekingen, bunu gerçekleştiremediğini, ancak lise eğitimi sonrası atıldığı iş dünyasında edindiği tecrübelerin kendisi için iyi bir eğitim olduğunu vurguladı.

“Bağımsız ve Özgür olmak için bir gecede kendi işimi kurma kararı aldım”

Küçük yaşta yapmayı öğrendiği Kıbrıs kültürünün vazgeçilmez el sanatlarından Lefkara’nın kendi işini kurma karar aşamasında büyük bir etken olduğunu belirten İş Kadınları Derneği Başkanı Şenay Ekingen, UKÜ öğrencilerine her zaman eğitim hayatının değerini bilmeleri ve kendilerini tanıyarak en çok yapmayı bildiği ve sevecekleri mesleklere yönelmeleri gerektiğini vurguladı. İş hayatında kadın,erkek ayrımcılığına maruz kalmadığını dile getiren Ekingen, bağımsız ve özgür olmak için bir gecede kendi işini kurma kararı aldığını söyledi. Kıbrıs kültürüne ait olan el sanatlarını üretmek amacı ile kurduğu işini başlamadan önce piyasada boşluk olan, farklılık yaratacak sorunsuz ve az sermayeye ihtiyaç duyan bir alan seçmesi gerektiğini bilerek kararını aldığını ve müşteri profilini kendisinin seçerek çok değerli bir işe adım attığını ifade etti. Ailesiyle birlikte yoğun çalışmalar sonucunda İngiltere’de bir şirket kuran Ekingen,Kıbrıs’tan yerli gıda ithalini başlattığını ve oğullarının yardımı ile bu şirketi de başarı ile geliştirdiğini vurguladı. Şenay Ekingen,şu an kendi iş yerinin üretimine katkı koyan 200’den fazla kişinin farklı meslek grublarından, farklı yaşlardan ve Kıbrıs’ın farklı yörelerinden olduğunu ve bu doğrultuda hem el sanatlarını yaşattıklarını hem de üreticilerin sosyal hayatlarını geliştirdiklerini söyledi. El sanatları üretirken her zaman işinin orjinalliğine sadık kaldıkları bilgisini paylaştı. İşini geliştirmek, farklılık yaratmak için her zaman araştırma yapmayı seven Ekingen, tarihçe ve teknikleri ile birlikte ulaşabildiği tüm nakış desenlerini de ihtiva eden bir ilk kitabınında yazarıdır.

“En büyük destekcim ailem”

Kendi işini kurarken en büyük destekçilerin eşi ve çocukları olduğunu, her zaman çocuklarının fikirlerine önem verdiğini vurgulayan İş Kadınları Derneği Başkanı ve Lefkara Corner El Sanatları Direktörü Şenay Ekingen, kadın-erkek eşitliğine inandığını ve kişinin öncelikle kendisini tanıması gerektiğini söyledi.