• UKU Online

UKÜ’DE İŞLETMENİN ÖNEMİ KONUŞULDU

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde İşletme Kulübü ile Öğrenci Geliştirme ve Danışma Merkezi tarafından “İşletmenin Önemi” konulu konferans düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Ayşen Berberoğlu, Akinda Babatunde ile Brizins Integrated Company Teknik Asistanı Noyo Ofoluwafo konuşmacı olarak katıldı.

Berberoğlu: Girişimcilik, yeniliğe açık olmayı ve sürekli yeni şeyler öğrenmeyi beraberinde getirir

İşletme Bölümü Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Ayşen Berberoğlu, dijital dünyanın hızlı bir şekilde büyümesinin ve pastadan pay almaya çalışmasının kişiler ile kurumlar arasındaki rekabeti arttırdığını belirtti. Berberoğlu, genç ve yeni girişimcilerin bu rekabet ortamında ayakta durabilmesi için çok çalışmak ve doğru zamanda doğru kararları vermek zorunda olduğunu söyledi. Girişimciliğin birçok konuda yeniliğe açık olmayı ve sürekli yeni bir şeyler öğrenmeyi de beraberinde getirdiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Berberoğlu, Samuel Walton, Jan Koum Cherway ile Colonel Sanders’in başarı hikayelerini seminere katılan öğrencilere aktardı. Ayşen Berberoğlu, İşletme Bölümü’nde okuyan öğrencilere başarılı girişimcilerin tecrübelerinden yararlanma, düştükleri hatalara düşmeme ve yapılan işleri kendi iş modellerine uygulama tavsiyesinde de bulundu.

Babatunde: Satış yoksa fikirlerinde hiçbir değeri yoktur

Akinda Babatunde, ticaretin teknolojiyle geliştiğine ve önceki yüzyıla göre daha kolay yapıldığını belirterek, “Başarılı iş adamları normal bir hayat sürmez” dedi. Ticaret hayatının “satış yapmak”la alakalı olduğunu dile getiren Babatunde, ticaretin tembel insanlar için uygun bir meslek olmadığını söyledi. İş dünyasının temel prensiplerine göre “satış” olmadan “fikir” lerin değersiz olduğunu ifade eden Akinda Babatunde, girişimciliğin kültür olarak benimsenmesi ve girişimcilik kavramının topluma küçük yaşlardan itibaren öğretilmesinin ilerleyen yaşlarda yeni girişimcilerin çıkması için önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Ofoluwafo: Kar etmek için ihtiyaçların belirlenmesi gerekir

Brizins Integrated Company Teknik Asistanı Noyo Ofoluwafo, iş dünyasında ve ticarette kar elde etmek için kişilere göre ihtiyaçların belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Ofoluwafo, girişimcilerin kar amacıyla risk almasıyla ilgili, “Girişimciler tecrübe ve akıl becerisini katıp, iş gücü ve sermaye girdilerini en verimli şekilde planlayan kişilerdir. Yani girişimcilik, her zaman belirli bir riski beraberinde getirmektedir” dedi. Öte yandan girişimciliğin genç çalışanlara yönelik istihdam sağladığını aktaran Noyo Ofoluwafo, yeni mezunların ve genç çalışanların kurumsal firmaların çoğunda iş tanımlarının tekdüzeliğinden iş tatminsizliği yaşayabileceğine dikkat çekti ve girişimcilerle birlikte çalışırken sorumlulukların artabileceğini, daha fazla inisiyatif alınmasıyla iş tatmininde artış gözlemlenebileceğini ifade etti.