UKÜ’de ilk Kıbrıslı Türk Başhemşire Türkan Aziz’in hayatı irdelendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Hemşirelik Haftası” dolayısıyla Kıbrıs’ın ilk başhemşiresi Türkan Aziz konulu konferans düzenlendi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Bolayır, konferansta Kıbrıs tarihinin en önemli isimlerinden Türkan Aziz’in sağlık sistemine katkılarından bahsetti.

Türkan Aziz’in yaşamı hakkında bilgiler veren Kemal Bolayır Beyrut’ta 2 yıl hemşirelik eğitimi aldığını ve Kıbrıs’a döndüğünde Limasol hastanesinde görev yaptığını anlattı. Aziz’in daha sonra Londra’ya giderek eğitimini ve mesleğini üst seviyeye taşıdığını söyleyen Bolayır Kıbrıs’a dönerek Trodos Dağları’nın eteklerinde bir köy olan Giberun’daki Lefkoşa Genel Hastanesi’nde göğüs ve tüberküloz hastalıklarıyla ilgili çalışmalar yaptığını da aktardı.

Lefkoşa Genel Hastanesi’nde ilk Kıbrıslı Türk başhemşire görevini alan Türkan Aziz’in tekrar Londra’ya giderek en üst düzey sınavları başarı ile verdiğini belirten Doç. Dr. Bolayır, artık Kıbrıs genelinde hemşirelerin eğitiminden, atama ve çalışmalarından sorumlu bir başhemşire konumuna geldiğini ifade etti.

Kemal Bolayır, 1963 yılında Kıbrıs’ta yaşanan gerginliklerin meslekler arası çatışmalara yol açtığını ve gerilmelerin yaşanmasına sebep olduğunu belirtti. Başhemşire Türkan Aziz’in çok sevdiği ve bin bir zorluğun üstesinden geldiği mesleğinden ayrılış sürecinde ne hemşire arkadaşlarına ne de Kıbrıslı Rumlara dargın olduğunu anlatan Dr. Kemal Bolayır, Aziz’in sadece Kıbrıs’ı bu hale getiren toplumun yönetici ve liderlerine olan kırgınlığını her fırsatta dile getirdiğini söyledi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Bolayır, “Bir KKTC vatandaşı olarak Türkan Aziz’in Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde, önemli noktalarda vermiş olduğu hizmetleri ve yaşamını, burada siz geleceğin hemşirelerine aktarmak gurur  vericidir.” dedi.