UKÜ’DE ELEKTRONİK KİTAPLAR VE VERİ TABANLARI KONUŞULDU

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Kütüphane Müdürlüğü tarafından kütüphanelerde elektronik kaynakların kullanımına yönelik “Kıbrıs Üniversiteleri E-Kaynaklar Toplantısı” düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Kuzey Kıbrıs’taki birçok üniversitenin kütüphane müdür ve çalışanları katılırken, EBSCO Türkiye Satış Direktörü Erol Gökduman, EBSCO Bölge Satış Müdürü Doğan Küsmüş, Hiperlink Temsilcisi Hayri Yavuz da etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı.

EBSCO e-kitap veri tabanının birçok dil seçeneği ile 155 bin elektronik kitaba sahip olduğunu belirten EBSCO Bölge Satış Müdürü Doğan Küsmüş, bu veri tabanı ile üniversitelerin kütüphanelerinde bilgi ve erişim kolaylığı sağlandığını dile getirdi.

E-kitap uygulamasının akademisyen ve öğrencilerin çalışmalarını hızlandıracağını aktaran Küsmüş makale, kitap, dergi gibi birçok kaynağın hızlıca taranabileceğini ve istenilen bilgilere rahatlıkla ulaşılabileceğini ifade etti. Kütüphane kataloglarının da taranmasını kolay hale getiren EBSCO e-kitap veri tabanının sürekli dinamik bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Doğan Küsmüş, “Bizler aylık güncellemeler yaparak, sizlerin ulaşabileceği kitap sayılarını arttırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

EBSCO Türkiye Satış Direktörü Erol Gökduman ise konuşmasında EBSCO veri tabanının kullanım zorluğunun konuşulduğuna değinerek, “Bizler telif haklarına saygı duyarak var olan bilgilerin kopyalanmasına engel olmaya çalışıyoruz.” dedi. İlk aşamada kullanımın zor gibi gözüktüğünü söyleyen Gökduman, kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla kullanıcılar için öğretici videoların da veri tabanı üzerinde var olduğunu belirtti.

Hiper- kitap veri tabanının çok farklı alanlar için yazılmış olan yayınları bir arada bulundurduğunu ve yaklaşık olarak 17 bin elektronik kitaba sahip olduğunu aktaran Hiperlink Temsilcisi Hayri Yavuz yayın evleri ile yapılan anlaşmalar sonucunda elektronik kitapların oluşturulduğunu dile getirdi.

Yaşanılan bazı zorluklardan dolayı politika değişikliğine gittiklerini belirten Yavuz, “Yayın evleri kimi zaman istenilen yayınları eksik olarak gönderiyor. Bazen de bu yayınlara ulaşmak, telif haklarını almak birkaç yılı alabiliyor.” dedi. Akademisyenlerin var olan çalışmalarını istek doğrultusunda ücret talep edilmeksizin yayımlayarak elektronik kitap haline getirdiklerini aktaran Yavuz bu sayede hızlıca büyüyen bir elektronik kitap veri tabanı oluşturduklarını söyledi. Yayıncılık ile de uğraşarak, çok daha hızlı büyümenin mümkün olabileceğinin önemini vurgulayan Hayri Yavuz, “Böylece akademisyenler de, ücret ödemeksizin kendi kitaplarına sahip oluyorlar.” ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda UKÜ Kütüphane Müdürü Gülten Sala Lay tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.