UKÜ’de, Doğum Öncesi ve Doğum Sonrası Kadınlarda Oluşabilecek Duygusal Zihin Değişiklikleri Hakkında Bilgi Verildi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen “Doğum ve Akıl Sağlığı” adlı seminerde, Dr. Besim Evren Nereli hamilelik döneminde ve sonrasında mental sıkıntı yaşayan ve yaşama ihtimali olan kadınların sağlık ekiplerince düzenli kontrollerden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Doğum öncesi ve doğum sonrası kadınlarda farklı zihinsel sağlık sorunları ortaya çıkabileceğini aktaran Dr. Nereli, sağlık ekiplerinin düzenli kontrolleri ile hastalarda oluşabilecek duygusal zihin değişiklikleri, panik atak, depresif ruh hali, intihar eğilimi, doğumdan önce ve sonra bebekle ilgili endişe konularına dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Dr. Nereli oluşan bu değişiklikler sebebiyle annenin bebekle duygusal ilişki kuramama, bağlanamama, anlaşılmaz tutarsız konuşma gibi olumsuz davranışlar  sergileyebileceğini de vurguladı.

Özellikle bipolar depresyon geçmişi olan, aile içi şiddete maruz kalan, küçük yaşta hamile kalan kadınların perinatal ve post partum depresyona yatkın olduğunu belirten Dr. Nereli, bu hastaların alanında uzman psikiyatr, psikolog ve tedavi gruplarından destek alması gerektiğini ifade etti. Yaşanılan duygusal değişimler hakkında hastaların doktora haber vermeleri gerektiğine dikkat çeken Dr. Nereli,  herhangi bir sorun karşısında uzman bir perinatal zihinsel sağlık ekibine acilen sevk edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda da bulundu. Dr. Nereli, bu tür sağlık sorunu yaşayan hastalarda oluşabilecek riskleri de göz önünde bulundurarak uygun tedavi şekillerinin anne ve bebeğin sağlığını riske atmayacak şekilde kararlaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

UKÜ Çevik Uraz Konferans Salonu’nda soru cevapla şeklinde devam eden etkinlik, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Sarıyar tarafından Dr. Besim Evren Nereli’ye plaket takdimi ile son buldu.

Son güncelleme: 05-03-2018