• UKU Online

UKÜ’DE DEĞİŞEN DÜNYADA MÜHENDİSLİK KONUSU İRDELENDİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından “Değişen Dünyada Mühendislik ve Mühendisliğin Rolü” konulu konferans düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Jacobs Firması Ulaşım Birim Müdürü Dr. Göktuğ Tenekeci konuşmacı olarak katıldı.

Felsefik yaklaşımın gereği olarak hükümetlerin çağdaş  topluma ayak uyduramadığını ve bundan dolayı bir değişime ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Dr. Göktuğ Tenekeci, bu değişimin hükümetler tarafından gerçekleştirilmesinin imkansıza yakın olduğunu söyledi.  Hükümetlerin gerekli değişimi sağlayamamaları üzerine özel sektörün işi ele aldığını dile getiren Dr. Tenekeci, bu süreçten sonra mühendislik açısından bakıldığında projelerin finansmanının eskisi gibi hükümetler tarafından sağlanamayacağını belirtti. Hükümetlerin yaptığı projelerin genelinde gerek finansal, gerek kullanım açısından bozuklukların olduğunun altını çizen Göktuğ Tenekeci, bu konuda özel sektörün görevinin halkın ne istediğini anlayarak doğru projeler geliştirmek olduğunu ve bu projelerin finans açısından getirisi olması gerektiğini vurguladı.

Bankaların ardındaki finans güçleri, bankaları denetliyor”

Jacobs Firması Ulaşım Birim Müdürü Dr. Göktuğ Tenekeci, bankaların finans kaynağı olarak görüldüğünü fakat bunun aksine bankaların arkasında finans güçlerinin olduğunu ifade etti. Bankaların, projelerin yapılabilirliği ve geri döngüsü konularında mühendisleri çalıştırdığını ve mühendislik şirketlerinin yaptıklarını denetlediğini aktaran Dr. Göktuğ Tenekeci, bununla birlikte bankaların ardındaki finans güçlerinin de bankaları denetlediğini söyledi. Mont Pelerin Derneği tarafından alınan kararlarda hükümetlerin çürümesinin, özel sektörün ön planda olmasının gereğinin savunulduğunu dile getiren Tenekeci, bunun sonucunda hükümetlerin projeleri yapmak yerine özel sektörün yaptığı projeleri denetlediklerini kaydetti. Göktuğ Tenekeci, Mont Pelerin Derneği’nce alınan kararların gereği olarak, hükümetler küçülürken hükümetlerin ve hükümet projelerinin etüdü konusunda özel sektörden danışmanlık aldıklarını anlattı. Özel şirketler için iş güvenliğinin son derece önemli olduğunu söyleyen Tenekeci, yanlış bir uygulamayla çalışan mühendislerin sahada ölmeleri durumunda şirket olarak kendilerinin yargılanabileceğini, dolayısıyla güvenlik konusunda ellerinden gelenin en iyisini yapmaları gerektiğini belirtti.

“İngiltere’de projelerin tamamlanması için elemana ihtiyaç duyuluyor”

Sorulan bir soru üzerine Avrupa’dan gelip çalışan 2.9 milyon elemanın İngiltere’de kalmalarını sağlamanın önemine değinen Dr. Tenekeci, bunun aksi olursa iş kaybından dolayı yapılan projelerin tesliminin olamayacağını savundu. Müteahhitler, Mühendislik Firmaları ve Danışmanlık Firmaları ile birlikte Parlamento Binası’nda toplantılarının olduğunu kaydeden Tenekeci, vize konusunun işlerine büyük zarar verdiğini ifade etti. İngiltere’de 40 milyar dolarlık hızlı tren projesinin olduğunu söyleyen Jacobs Firması Ulaşım Birim Müdürü Dr. Göktuğ Tenekeci, bu projenin tamamlanması için elemana ihtiyaç duyulduğunu ve bundan dolayı da vize konusunun kolaylaştırıldığını belirtti.