• UKU Online

UKÜ’de "Bilgiyi Tasarlamak: Infografik" Konferansı

UKÜ’DE “BİLGİYİ TASARLAMAK: İNFOGRAFİK” KONFERANSI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’de Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Grafik Tasarımı Bölümü tarafından “Bilgiyi Tasarlamak: İnfografik” konulu konferans düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe öğrencilerin ilgisi  yoğundu. Konferansa Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu İnanç Uyan Dur konuşmacı olarak katıldı.

“Sayıyı vermek gerçeklik demektir”

Banu İnanç Uyan Dur, infografik alanında veri grafiklerinin önemli olduğunu ve insanların sayılara güvendiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr.  Dur, “Bilgiler sayılara göre verildiği zaman inanma oranı daha fazladır. Sayıyı vermek aynı zamanda gerçeklik demektir. Bu yüzden veri grafikleri çok önemlidir. Biz tasarımcı olarak veri grafiklerini kendimize  göre dönüştürebiliriz.” dedi.

“Bilgiyi anlayabilmek için görselleştirmek gerekir”

Bilgiyi anlayabilmek için görselleştirmek gerektiğini vurgulayan Dr. Banu İnanç Uyan Dur, infografiğin multidisipliner bir alan olduğunu aktardı. Ödüllü bir veri görselleştirme olan, Valentino De Filippo’nun 20. yüzyılda savaştan dolayı yaşanan kayıplarla ilgili grafiğini örnek veren Banu İnanç Dur, Filippo’nun bilinen hiçbir grafik türünü kullanmadığını ve farklı bir infografik ortaya koyduğunu dile getirdi. Dur, Valentino De Filippo’nun, kan çiçekleri formunu ortaya koyarak 2. Dünya Savaşı sırasında ölen insanları ifade ettiğini söyledi.

İnfografik nedir?

İnfografiğin içerisinde yazı, fotoğraf, harita, illüstrasyon ve veri grafiğinin olduğunu söyleyen Dur, infografiği “karmaşık bilgi ve süreçleri kolay algılanabilecek şekilde görsel olarak etkili sunmak” olarak tanımladı. Banu İnanç Uyan Dur, “İnfografiğin amacı insanları bir düşünceye ikna etmek, algılarını yönlendirmektir. İnfografik çalışmalarının öncesinde derinlemesine bir araştırma yapmak gerekir. Amacımız estetik bir şey değil, işlevsel bir şey ortaya koymak olmalıdır.” dedi.

Konferans, Beykent Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu İnanç Uyan Dur’a teşekkür plaketi takdimiyle son buldu.