UKÜ’DE AMERİKAN İNGİLİZCESİ'NİN FARKLI LEHÇELERİ KONUŞULDU

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’nde Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından Hazırlık Sınıfları ve İngilizce Bölümü’nde görev alan okutmanlara yönelik “Amerikan İngilizcesinin Farklı Lehçeleri” konulu seminer düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde Amerika’nın Robert Morris Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jim Vincent konuşmacı olarak yer aldı.

İngiliz dilinin çok çeşitli bir dil olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Vincent, İngilizcenin dünya çapındaki yayılımı nedeniyle dilin çeşitli şekillerde ayrıştığını ifade etti. Amerikan İngilizcesinin göç nedeniyle diğer dillerle iletişim kurarak ve kültürel değişime ayak uydurma çabalarından etkilendiğini kaydeden Jim Vincent yerleşim tarihi ve Amerika kıtasının coğrafyasının, Amerikan İngilizcesinin çeşitliliğini büyük ölçüde etkilediğini söyledi.

“Amerikan İngilizcesinin iki büyük çeşidi vardır”

Göçü etkileyen temel tarihsel ve topografik konulara ve olaylara değinen Prof. Dr. Jim Vincent, bu etkenler sonucu Amerikan İngilizcesinin iki büyük türe ayrıldığını vurguladı. Halk İngilizcesinin bu iki çeşit dilden biri olduğunu aktaran Prof. Dr. Vincent, bu dil çeşidine Boston İngilizcesi de denildiğini söyledi. Diğer dil çeşidinin de Afrikalı Amerikan İngilizcesi olduğunu belirten Prof. Dr. Vincent, “Sözcük dağarcığı, fonetik, deyimler ve sözcük özellikleri gibi etmenler bu iki çeşitte önemli rol oynar.” dedi.