UKÜ’de Açık Erişim ve ULAKBİM TR Dizin Akademik Yayınları ile İlgili Çalıştay Düzenlendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde (UKÜ)  Açık Erişim ve ULAKBİM TR Dizin Akademik Yayınları ile ilgili çalıştay düzenlendi.

Türkiye’de TÜBİTAK/ULAKBİM tarafından İzmir ve Antalya’da yapılan sempozyumlara katılan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Folklor/Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Metin Karadağ, izlenimlerini ve sempozyum sonuçlarını içeren bir çalıştay gerçekleştirdi.

Sosyal bilimler alanındaki öğretim elemanları, lisansüstü ve lisans öğrencilerinin katıldıkları etkinlikte, Açık Erişim’in (OpenAIRE) niteliği, işlevi ile Avrupa ve Türkiye’deki tarihsel seyri hakkında görseller aracılığıyla açıklamalar yapıldı.

Açık Erişim’in Avrupa Birliği tarafından ciddi bir biçimde desteklendiğini belirten Prof. Dr. Metin Karadağ, dünyadaki tüm eğitim/araştırma sektörlerinde de giderek açık erişimin kabul gören bir sistematik hale geldiğini örneklendirerek, açık arşiv konusunda da gelişmiş üniversitelerin hızlı bir devinim içinde bulunduklarını aktardı.

UKÜ Rektörlüğü’nün elektronik arşiv konusunda önemli hazırlıkları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karadağ, akademik araştırma evreninde sansürsüz, yasaksız yayım kaynakları oluşturma konusunda üniversitelerin öncül görevler üstlenmeleri gerektiğini de kaydetti.

Prof. Dr. Karadağ, Açık Erişim ve ULAKBİM TR Dizin Akademik Yayınları Çalıştayı’nın sonunda açık erişim konusunda açık tartışmalara da geçilerek konunun daha geniş platformlara taşınıp günlük yaşama geçirilmesi gerektiği düşüncesi üzerinde ortak karara varıldığını da belirtti.