UKÜ Yüksek Lisans Öğrencisi’nin Araştırması IJSER Dergisi’nde Yayımlandı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, Elektrik – Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Samuel Belay’ın “Basamak Bölünmesi ile Yeni Çarpma Yöntemi” (New Multiplication Method By Dividing Digits) hakkındaki araştırması, Uluslararası Bilimsel ve Mühendislik Araştırmaları Dergisi’nde (IJSER) yayımlandı.

Samuel Belay, çarpma işleminin dört temel aritmetik işlemden biri olduğunu belirterek, çoğu kişinin bu yöntemi ilkokulda temel çarpma algoritmaları olarak öğrendiğini ve tüm eğitim seviyelerinde kullandığını kaydetti.
Belay, çeşitli teknikler arasında uzun çarpma işleminin yaygın olarak pek çok ülkede ilkokul öğrencilerine yönelik öğretildiğini ve bu uzun çarpma yöntemini uyguladıklarını vurguladı. Bu yöntemin herhangi büyüklükte iki sayı üzerinde veya ondalık basamak sayısı üzerinde kullanılabilir olduğunu ifade eden Samuel Belay, iki n basamaklı sayının uzun çarpımı yaklaşık n2 çoklu çarpma işlemi ile de yapılabileceğini dile getirdi. Buna n2 veya 0(n2) zaman karmaşıklığı denildiğini aktaran Belay, bu makale için iki, üç, dört ve beş basamaklı sayılar için çalışan yeni bir çarpma yönetimi sunulduğunu ve bu yöntemin ispatlandığını belirtti. Bu yöntem, normal yöntemle karşılaştırıldığı zaman sayıları hızlı ve kolay bir şekilde çarpmaya yardımcı olduğunu söyleyen Samuel Belay, toplama ve çıkarma üzerinden çarpımın dağılma özelliğinden de bahsedildiğini; teoremleri ispatlamak için ise yer değerlerine göre sayıları genişletilmiş şekilde yazıldığını sözlerine ekledi.

Son güncelleme: 11-01-2018