UKÜ Uzman Psikologlar Eşliğinde Yeni Kayıtlı Öğrencilere Özel Seminer Düzenledi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM) Üniversite Yaşamına Uyum Semineri düzenledi.

Düzenlenen seminer Uzman Psikolog Çise Haşimoğulları ve Uzman Psikolog Huriye Koruşan eşliğinde gerçekleşti. UKÜ, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi, yeni kayıtlı öğrencilerin üniversite ortamına uyumu, kişisel gelişimi, psikolojik durumları ve farkındalık yaratmak gibi konular hakkında bilgi verilmek amacıyla düzenlendi. UKÜ, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi Uzmanı Psikolog Çise Haşimoğulları,  öğrencilerin üniversiteye gelmekle birlikte yaşamları için büyük bir adım atmış olduklarını dile getirdi. Haşimoğulları, öğrencilerin üniversiteye başlarken yeni insanlarla yeni ortamlarda bulunacağından bahsederken adaptasyonun bir süreç olduğunu, bu sürecin de öğrenciler için zor bir durum olduğunu vurguladı.

UKÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM) Uzman Psikolog Huriye Koruşan, üniversiteye yeni başlamış bir öğrencinin çevresine uyum sağlayamama sürecinin son derece normal olduğunu belirterek, öğrencilerin kendilerini ilk günlerde yalnız hissetmesi, ailesini özlemesi ve duygularını son derece yoğun bir şekilde yaşamalarının doğal olduğunu belirtti. Bunlara bağlı olarak karamsarlık, kaygı, obsesif düşünceler, hatta fiziksel yakınmaların da yaşanabileceğine dikkat çeken Koruşan, bu tür duygu durum değişimlerinin geçici bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkacağının altını çizdi.

Uzman Psikolog Huriye Koruşan, öğrencilerin üniversite yıllarında almak zorunda olduğu kişisel ve sosyal sorumlulukları bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: Birçok kişisel ve sosyal sorumluluğunuz bulunmaktadır. Paranızı idare edebilme, yemek pişirme, kaldığınız yeri temiz tutma, yurt kurallarına uyma ve birileriyle birlikte yaşamaya uyum sağlama, bunlarla birlikte farklı kültürlerden, farklı alışkanlıklara sahip arkadaşlar edinme gibi dedi. Koruşan, ayrıca sosyal ve kişisel ilişkileri dengede tutmak için iletişim ve problem çözme becerilerine sahip olmanın yanında bazı bedensel ve duygusal olumsuzluklar da yaşayabileceklerini belirti. Uzman Psikolog Huriye Koruşan, örnek olarak sırasıyla; uykusuzluk, iştahsızlık, beklenmedik duygusal tepkiler, odaklanma ve hatırlamada güçlüklerin uyum problemi ile ilgili ortaya çıkabileceğini belirtti.

UKÜ, Psikolojik Danışman Çise Haşimoğulları ise öğrencilerin fiziksel tepkilerinin yanı sıra düşünce ve hislerinin de uyum süreçlerini etkileyebileceğini unutmamak gerektiğinden bahsetti. Yeni gelinen ortama ve ortamdaki bireylere gösterdiğimiz tepkilerimizi fark etmemiz gerektiğini anlatan Haşimoğulları, bu sayede kendimizle daha iyi baş edebileceğimiz anlamına geleceğine de vurgu yaptı. Uzman Psikolog Çise Haşimoğulları, böylelikle birey derslere, yeni insanlarla tanışmaya, daha önce size keyif veren şeyleri yapmaya dair kendinizi isteksiz hissettiğiniz zamanlarda baş edilebilecek duruma gelinebileceğini de açıkladı. Haşimoğulları, üniversiteye uyum sağlayabilmek için, kampüste öğrencilerin birbirleri ile benzer özellikler taşıyan öğrenciler ile iletişime geçmesi, sınıf içerisinde derslerde yanlarında oturan kişilerle selamlaşılması veya kampüs içinde sosyal aktivitelere, öğrenci kulüplerine katılabilmeyi öğrencilere tavsiye etti. Haşimoğulları, UKÜ öğrenci kulüpleri Ekim ayı itibarı ile aktif halde olacağını belirterek kulüpler içerisinde; dans, dalış, İngilizce, müzik, fotoğrafçılık, psikoloji, tiyatro, v.b kulüplerin var olduğu belirtti.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM)  Uzman Psikolog Çise Haşimoğulları sözlerine şu şekilde devam etti: Üniversite yaşamında isteklerinizi, duygu ve düşüncelerinizi olumlu bir şekilde başkalarına iletilebilmeniz bir başka değişle kendi haklarınızı koruyabilmeniz gerekmektedir. Bütün bunların gerçekleşebilmesi için olumlu iletişim kurma becerilerine sahip olmamız gerektiğini de ifade eden Haşimoğulları, bu şekilde insanlarla uyum çerçevesinde olunabileceğini öğrencilere aktardı.

Uzman Psikolog Huriye Koruşan, öğrencilere hedefleri konusunda gerçekçi olunması gerektiğini aktardı ve akademik konularda akademik kadro ile, kişisel ve sosyal konularda ise Öğrenci Gelişim ve Danışmanlık Merkezi ile iletişime geçebileceklerini öğrencilere aktardı.  Öğrencilerin psikolojik destek ihtiyacı duydukları her anda kendilerinin kütüphane binası ikinci katta Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi’nde olduklarını söyledi.