• UKU Online

UKÜ “ULUSLARARASI ARKEOLOJİ SEMPOZYUMU” BAŞLADI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğinde ilki düzenlenen “Kültürlerin Bağlantısı: Başlangıcından Roma Dönemi Sonuna Kadar Eski Yakın Doğu’da Ticaret ve Bölgelerarası İlişkiler”  konulu Uluslararası Arkeoloji Sempozyumu başladı.

Lefkoşa Bedesten’de üç gün devam edecek uluslararası sempozyumun açış konuşmalarını Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Yıldırım ve Heidelberg Bilimler Akademisi’nden Prof. Dr. Harald Hauptmann yaptı.

Ataoğlu: Topluma kazandırılan her tarihi eser Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından korunmaktadır

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, konuşmasında KKTC’nin birçok ulus ve millete ev sahipliği yaptığını belirtirken, ülkenin tarihi eser ve mimari açıdan da oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğuna değindi. Topluma kazandırılan her tarihi eserin Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından korunduğunu aktaran Ataoğlu, bu eserlerin ülke turizmi ve ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu ifade etti. KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Ataoğlu, KKTC’de  yapılan yeni arkeolojik kazılarda elde edilecek tarihi eserlerin yeni müzeler açılarak sergilenebileceğini dile getirirken, bu eserlerin ülke tanıtımında önemli rol oynadığını da sözlerine ekledi.

Yıldırım:Düzenlenen sempozyum Yakındoğu tarihine önemli ölçüde ışık tutacak

Organizasyon komitesi adına konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Yıldırım, düzenlenen bu etkinliğin KKTC ile Anadolu üniversiteleri arasında arkeolojik açıdan işbirliğini arttıracak bir etki sağlayacağını kaydetti. Takas yoluyla medeniyetlerin iç içe geçtiğini belirten Yıldırım, stratejik konumundan dolayı KKTC’nin Yakındoğu ve Doğu Akdeniz ticaretinde etkisinin büyük olduğunu ve bu sempozyumun KKTC’de yapılmasının daha anlamlı olacağını düşündüklerini ifade etti. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yıldırım, düzenlenen bu uluslararası sempozyumun Yakındoğu tarihine de önemli ölçüde ışık tutacağını söyledi.

Nadiri: Kültürlerin korunması ve geleceğe aktarılması konusunda hassas davranılması gerekir

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri ise; geçmişten günümüze aktarılan kültürlerin korunması ve geleceğe aktarılması konusunda hassas davranılması gerektiğini ifade etti. Bu tür akademik çalışmalara UKÜ olarak destek vererek etkin rol oynadıklarını belirten Rektör Nadiri, UKÜ Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi’nin de aktif çalışmalar içerisinde bulunduğunu vurguladı.

Sempozyumun ilk oturumunda UKÜ Arkeoloji, Kültürel Miras ve Konservasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Müge Şevketoğlu, Tatlısu ve Çiftlik düzü alanlarında yapmış oldukları arkeolojik kazıları aktarırken, Ankara Üniversitesi’nden Harun Taşkıran Anadolu’nun en eski rotalarını dinleyicilere sundu. Hacettepe Üniversitesi’nden Neyir Kolonkaya Bostancı, Gazi  Üniversitesi’nden Cevdet Merih Erek de sempozyumda  konuşmacı olarak yer aldı.

İkinci oturumda ise; Ankara Üniversitesi’nden Kadriye Özçelik, Trakya Üniversitesi’nden Özlem Çevik konuşmacı olarak yer aldı. Sempozyum sonunda aktarılan konular tartışmaya açılarak konuşmacılara sorular soruldu.