UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hastaların Güvenini Kazanmak için Etkili İletişimin Rolünü İrdeledi

Öğretim Görevlisi Erdem Erem, hastalar ile kurulan iletişimde hem beden dilinde hem de sözel iletişimde net mesajlar verilmesi gerektiğini kaydetti. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokul tarafından düzenlenen “Sağlık Alanında Etkili İletişim Tekniklerini Kullanma” adlı seminerde konuşan Erdem Erem, sağlık alanında etkili iletişim için net olmakla beraber anlaşılmanın da önemli bir konu olduğunu açıkladı.

Öğr. Gör. Erdem Erem hastalara yardım etme, karşılıklı güvene dayalı bir iletişim ve etkileşim içinde hizmet verilmesi gerektiğini belirtti. Etkili iletişimin oluşabilmesi için gerekli noktalara hakkında bilgi veren Erem, sırasıyla bireyi tanıma, bakım gereksinimlerini tanımlamak, sorunları ile daha etkin baş edebilme ve son olarak hastanın gereksinimlerini karşılayabilir hale gelmesini sağlamak olduğunu açıkladı. Çok farklı iletişim türlerinin olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Erem, bu iletişim türlerinde dinleme, anlama ve yorumlamanın gerekliliğine dikkat çekerek, ifade edilen ile anlaşılan arasında farklılıklar oluşursa iletişimin sağlıksız bir zemine kayacağını kaydetti.

Sağlıklı iletişim kurulması için dinlemenin önemli olduğuna dikkat çeken Eren, “Bu yüzden dikkat edilecek faktörler arasında dur, bak, odaklan, anlamlandır, soru sor ve aklında tut olarak ele alıyoruz” dedi. Etkili iletişim konusunda beden dilinin önemine de değinen Eren, “Hastanın yüz ifadelerini gözlemlemek, beden olarak ona yönelmek ve göz teması kurmak oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.

Öğr. Gör. Erdem Erem, hasta ile kurulacak etkili iletişimde, hastanın anlattıklarına açıklık getirmesini istemek, sözlerini yorumlamak, özetlemek şeklinde sorular sorarak oluşabilecek korkularını ve yargılarını en aza indirilmesi gerektiğini belirterek, bu sayede hastaya güven verilmesi gerektiğini de ifade etti.

Son güncelleme: 25-01-2018