• UKU Online

UKÜ PDAREM’DEN “ÜNİVERSİTE YAŞAMINA UYUM” SEMİNERİ

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM) tarafından “Üniversite Yaşamına Uyum” semineri düzenlendi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda düzenlenen seminer Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki ayrı dilde gerçekleştirildi.

Seminerin ilk bölümünde söz alan UKÜ PDAREM’den Uzman Gelişim Psikoloğu Çise Haşimoğulları, üniversite yaşamına uyum süreci, adaptasyon, uyum sürecinde yaşanabilecek sıkıntıları aktardı. Haşimoğulları’nın sunumunun ardından Uzman Klinik Psikolog Eylül Dirençay da üniversite yaşamına uyum sağlamak için yapılması gerekenler üzerinde durarak doğru iletişim, adaptasyon sürecinde arkadaş edinme, çalışma teknikleri , kaygılı düşünceler ile başetme ve zaman yönetimi için önerilerde bulundu.

Haşimoğulları: Üniversite yaşamına uyumda önemli olan iki adım var

Üniversite yaşamına uyumda önemli olan 2 adım olduğunu dile getiren Uzman Gelişim Psikoloğu Çise Haşimoğulları bunları; önceki kişiler, ortam ve şartlardan ayrılma ile yeni kişiler, ortam ve şartlara alışma olarak sıraladı. Her bireyin değişimle baş etme tarzının farklı olduğunu söyleyen Haşimoğulları, üniversiteye yeni başlamış bir insanın bu süreci yaşamasının son derece doğal olduğuna vurgu yaptı. Çise Haşimoğulları, “Bunu yaşayan bir tek siz değilsiniz. Bu, zorlukların üstesinden gelemez olduğunuzu ya da yetersiz olduğunuzu göstermez. Özellikle ilk günlerde duygularınız çok daha yoğun olabilir. Karamsarlık, kaygı, obsesif düşünceler, hatta fiziksel yakınmalar yaşanabilir, bu geçici bir süreçtir. Bir süre sonra genellikle bunlar kendiliğinden kaybolur.” dedi.

Dirençay: Sosyal faaliyetlere katılın

Üniversite yaşamına uyum sağlama sürecinde bazı bedensel ve duygusal olumsuzluklar yaşanabileceğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Eylül Dirençay, uykusuzluk, iştahsızlık, beklenmedik duygusal tepkiler, sık ağlama, odaklanma ve hatırlamada güçlükler, baş dönmesi, titreme, terleme ya da üşüme gibi sıkıntıların uyumla ilgili güçlüklere bağlı olabileceğini aktardı. Dirençay, üniversiteye adaptasyon sürecinde arkadaş edinmenin süreci kolaylaştıran en önemli unsurlardan olduğuna vurgu yaparak, alışılmış yaşantı ile şuan ki durumu kıyaslamayıp, yeniliğe açık olmanın önemine değindi. Üniversite yaşamına uyum sürecinde önem taşıyan bir diğer alanın da akademik adaptasyon olduğunu dile getiren Eylül Dirençay, derslere adapte olmanın zor görünebileceğini ancak kaygılı düşünceleri kontol altına alma, doğru çalışma yöntemleri, doğru bir planlama, ve gerek duyulan noktada öğretim elemanlarının da akademik yardımıyla bu sürecin kolaylıkla atlatılabileceğini söyledi. Uzman Klinik Psikolog Eylül Dirençay, son olarak adaptasyon sürecinin kişinin kendisine sosyal, akademik ve kişisel alanlarda zaman tanıması gereken bir süreç olduğuna vurgu yaparak, öğrencilere ani kararlar vermemeleri, ders ve sosyal yaşamı dengeleyen bir rutin oluşturmaları ve sosyal faaliyetlere katılmaları gibi önerilerde bulundu.