UKÜ PDAREM Tarafından “Dünya Ruh Sağlığı” Gününe Özel Etkinlik Düzenlendi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM)  tarafından “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı” gününe özel etkinlik düzenlendi.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte konuşmacı olarak Uzman Psikolog Çise Haşimoğulları, Uzman Psikolog Huriye Koruşan ve Araştırma Görevlisi Diyetisyen Simge Güneşer yer aldı. Düzenlenen etkinlik UKÜ Break Point alanında gerçekleştirildi.

Uzm.Psk. Huriye Koruşan, günlük yaşantımızda ruh sağlığımızı etkileyen etmenlerin bulunduğuna dikkat çekerek, “Stres, beslenme soruları, iletişim sorunları, akademik performans kaygısı, zamanı iyi yönetememe, vitamin eksiklikleri, kişisel alışkanlıklar, olumsuz düşünceler ve kişilik yapısı gibi etmenlerin ruh sağlığımızı etkileyen faktörlerdir” dedi. Ruh sağlığının da fiziksel sağlık kadar önemli olduğunun altını çizen Koruşan, öğrencilere, akademisyenlere ve görevlilere ihtiyaç hissetmeleri durumunda yardım etmekten onur duyacaklarını dile getirdi. PDAREM’nin sürekli hizmette bulunduğunu söyleyen Koruşan, öğrencilere daha hızlı yardımcı olmak adına randevu sistemiyle çalıştıklarını da aktardı.

Etkinlikte söz alan Uzm.Psk. Çise Haşimoğulları ise bireylerin kaygı bozuklukları, depresyon, kayıp/yas süreci, istismar, ilişki problemleri ve fobik bozukluklar gibi ruh sağlığını etkileyebilecek etmenlerle karşılaşabileceklerini aktararak, bu ve bu gibi problemlerde bireyin desteğe ihtiyaç duyabileceğini ifade etti. Uzm. Psk. Haşimoğulları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi’nin kişisel olarak bireylere rahatsızlık veren problemlerini, bireyin kendi davranışlarını, düşüncelerini ve ruh hallerini anlamalarına, aynı zamanda farkındalık kazandırarak etkin bir şekilde baş etmelerine yardımcı olabileceğini savundu. Çise Haşimoğulları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi çalışmalarının gerçekleşmesinde “gizlilik” ilkesinin esas alındığını da belirterek, PDAREM’ne başvuran öğrenciler ve psikologların arasında geçen konuşmalar ile öğrencinin doldurduğu kişisel formlar gibi bilgilerin sadece öğrenci ile psikologlar arasında kaldığını vurguladı. Sağlıklı bir ruh hali elde edebilmemiz için doğru beslenmeye özen göstererek ve günlük aktivitelerle geçirilen zamanı daha kaliteli hale getirmek gerektiğini vurgulayan Uzm. Psk. Çise Haşimoğulları, yapılan etkinlikte Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Kulüpler Koordinatörlüğü’nden destek aldıklarını da bildirdi.

Etkinlikte son olarak Araştırma Görevlisi Diyetisyen Simge Güneşer, beslenmenin günümüzdeki önemine değinerek birçok hastalığın en önemli etken sebepleri arasında olduğunun da altını çizdi. Yanlış beslenmenin birçok kronik ve ruhsal sağlık bozukluklarının başında yer aldığını belirten Güneşer; bireylerin sağlıklı, zinde ve mental olarak iyi bir yaşam devam ettirmesinin doğru beslenme ile olabileceğinin önemine dikkat çekti.  Simge Güneşer, günlük olarak dengeli bir beslenme planı uygulamanın hem ruhen hem de bedenen sağlık açısından önemli olacağını vurguladı.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi (PDAREM)  tarafından düzenlenen etkinlikte “Biz Siz Onlar ” isimli şizofreni konulu belgeselin gösterimi yapılarak şizofreni hastalarının da toplumsal olarak dışlanmaması gerektiği, onlara yapılan hastalık etiketinin ortadan kalkması durumu ve bu insanların toplumda bir birey olduğunun unutulmaması hakkında mesajlar verildi.