UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİNİN “YATLARDA İÇ MEKAN TASARIMI VE ALGISI” KİTABI TANITILDI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Işıl İnanç Yıldırım’ın “Yatlarda İç Mekan Tasarımı ve Algısı” adlı kitabının tanıtımı gerçekleştirildi.

Çevik Uraz Konferans Salonu’nda düzenlenen kitap tanıtımına Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nezih Ayıran, İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sevinç Kurt, Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cemil Atakara ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Kitabın yazarı Doç. Dr. Işıl İnanç Yıldırım, YEM Yayınevi tarafından basılan “Yatlarda İç Mekan Tasarımı ve Algısı” kitabıyla ilgili açıklamalarda bulundu. “Yüzer mimari yapısı” olan yatların iç mekan tasarımında dikkate alınması gerekenlerin kitapta çok geniş bir perspektifte ele alındığını söyleyen Yıldırım,  yatlarda kullanılan fiziksel elemanların mekan algısına etkileri ve insanın denizdeki mekan ile davranışsal ilişkisi bağlamında irdelendiğini aktardı. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin yat üretim sektöründe ilerleme kaydettiğini belirten Doç. Dr. Yıldırım, üretimde gelinen nokta ile tasarım performansı arasında büyük farklılıkların olduğunu ifade etti.  Yat tasarımı konusunda ilerlemenin gerçekleştirilebilmesi ve sektördeki tasarım açığının kapatılması için akademik çalışmaların yapılması gerektiğini belirten Işıl İnanç Yıldırım, kaynakların yetersiz kaldığını kaydetti.

Yapıların iç mekanlarındaki tasarımsal öğelerin kullanıcı beklentilerini karşılama düzeyleri açısından değerlendirildiğini anlatan Yıldırım, yazdığı “Yatlarda İç Mekan Tasarımı ve Algısı” kitabında mahremiyet gibi psikolojik konfor koşullarına da değindiğini söyledi. Karasal mimari yapılardaki yaşam alanlarından farklı standartlara ve hareketli bir fiziksel çevreye sahip olan yüzer yapılardaki memnuniyet düzeylerine ilişkin elde edilen verilerin; denizdeki mekanın kendi karakteristikleri ve psikolojik algı sürecinde ele alınması gerektiğini ifade eden Öğretim Üyesi Yıldırım, ilk kez “modern mimarlık” öncüsü Le Corbusier’in yolcu gemilerini birer “mimari yapıt” olarak vurguladığını hatırlattı.

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Işıl İnanç Yıldırım, tasarım karar aşamalarına katkı sağlamak ve bir yat mekanı tasarlarken denizin yarattığı etkilere ilişkin farkındalık yaratmak için renkli fotoğraflar, şekiller, tablolar ve yat tasarımlarından örnek çizimlerin kitabında yer aldığını da sözlerine ekledi.