UKÜ ÖĞRETİM ÜYESİ’NDEN TÜRK DİL BAYRAMI KUTLAMASI

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen–Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gürkan Gümüşatam 26 Eylül Türk Dil Bayramı nedeniyle açıklama yaptı.

Gümüşatam açıklamada, 1932’de ilk Türk Dili Kurultayı’nın açılışının yapıldığı 26 Eylül’ün Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ta “Dil Bayramı” olarak kabul edildiğini ve Türk dünyasının çeşitli bölgelerinde Türkiye Cumhuriyeti’yle eş zamanlı olarak kutlanmaya devam ettiğini belirtti. Doç. Dr. Gümüşatam Dil Bayramı’nın ayrıca Türkçe’nin özleştirilme sürecinde hem önemli bir basamak hem de uzun bir sürecin tescili niteliğinde olduğunu söyledi.

Öğretim Üyesi Gümüşatam, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1923 yılında kurulmasının ardından Osmanlı Devleti’ndeki dil ve alfabe tartışmalarının Cumhuriyet yönetimine miras kaldığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin kültür olduğu görüşündeki Atatürk’ün devletin ancak bilimsel temeller üzerinde yükselebileceğine inandığını açıkladı. 1928’de kurulan Dil Encümeni’nin Atatürk’ün katkılarıyla 29 harften oluşan ve bugün kullanılan Latin kaynaklı alfabeyi hazırladıkları bilgisini veren Doç. Dr. Gürkan Gümüşatam yine Mustafa Kemal’in önderliğinde eğitim ve kültür alanında öz kaynaklara dönüldüğünü, Türkçe’ye daha uygun yeni bir alfabe oluşturulduğunu ve ana dilde okuma yazmanın daha çabuk öğrenilir ve kullanılır duruma geldiğini vurguladı.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gümüşatam, Atatürk’ün Arap kökenli alfabeyi değiştirmek, Türk dilini kendi öz benliğine kavuşturmak, Türkçe’yi diğer dillerin etki alanından kurtarmak, güzellik ve zenginliğini ortaya çıkarmak için 12 Temmuz 1932’de Türk Dil Kurumu’nu kurduğunu anımsattı. Gürkan Gümüşatam Atatürk’ün ayrıca dilin devlet ve millet hayatında oynadığı role önemle işaret ettiğini, dille kültür arasındaki bağlara ve milli bilincin dil şuuruyla gelişeceğine her fırsatta vurgu yaptığını söyledi.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Gümüşatam açıklamasının sonunda “Türk Dil Kurumu’nun, Türkçe’nin kolay söylenir ve anlaşılır, zengin anlamlı bir dil olmasını sağlama çabalarına Türkçe’yi severek, bu sevgiyi de 26 Eylül günü kutlanılan her “Dil Bayramı”nda pekiştirip yoğunlaştırarak katkıda bulunmalıyız.” dedi.